Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα για τα αποκαλυπτικά βίντεο

Το εν λόγω υλικό -μαζί με ακόμα δύο βίντεο- κατατέθηκαν στον εφέτη ανακριτή κ. Μπαϊκάμη από τον δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο, προκαλώντας όχι μόνο πολιτική κόντρα αλλά και ερωτήματα από τεχνικούς συμβούλους του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών.

Όλα στο φως επιμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παραπέμπει στην προανακριτική, την ώρα που η αντιπολίτευση εξαπολύει συνεχώς «πυρά» περί συγκάλυψης, με τη ΝΔ να κατηγορεί τα υπόλοιπα κόμματα για «εργαλειοποίηση της τραγωδίας».

«Είμαι πεπεισμένος, οργανώθηκε σχέδιο συγκάλυψης» δηλώνει από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Θα γίνουν όλες οι κινήσεις, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια», το μήνυμα κυβερνητικών στελεχών για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ερωτήματα αλλά και «γιατί τώρα»

Το νέο βιντεοληπτικο υλικό που απεικονίζει την εμπορική αμαξοστοιχία 63501 έχει στη διάθεσή του ο εφέτης ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την κύρια ποινική έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών. Το συγκεκριμένο υλικό παρέδωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος ιδιωτικής εταιρείας που έχει συνάψει σύμβαση με τον ΟΣΕ για την επιτήρηση του τροχαίου υλικού και των υποδομών του ΟΣΕ.

Στο ερώτημα «γιατί τώρα», ο κ. Καπερνάρος απάντησε ότι «όποιο υλικό ζητήθηκε και όταν ζητήθηκε, δόθηκε στις αρμόδιες αρχές. Η εταιρεία αποφάσισε να δώσει απαντήσεις σε όσα υποστήριζαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.ά.». Στην ερώτηση αν υπάρχει βίντεο και από την στιγμή της φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο κ. Καπερνάρος απάντησε: «Όλα όσα ζήτησε, είναι στα χέρια του εφέτη ανακριτή». Αναφορικά, δε, με την Hellenic Train, δήλωσε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν η εταιρεία ζήτησε αποδεικτικό υλικό.

Ειδικότερα, ο κύριος Βασίλης Καπερνάρος πριν από λίγες ημέρες μετέβη στο γραφείο του εφέτη ειδικού ανακριτή και παρέδωσε το υλικό από τρεις κάμερες ασφαλείας, στις οποίες φαίνεται η εμπορική αμαξοστοιχία να διέρχεται μέσα από τις σήραγγες, από τρία διαφορετικά σημεία της διαδρομής από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα, από τον Πλαταμώνα, τη Ραψάνη και τη σήραγγα των Τεμπών λίγα μόλις λεπτά πριν από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό.

Φαίνεται ευκρινώς η αμαξοστοιχία. Φαίνονται στα πρώτα δυο βαγόνια τις μηχανές του τρένου αμέσως μετά, στα επόμενα τρία, διακρίνονται οι άσπρες λαμαρίνες η μία πάνω από την άλλη και στα επόμενα βαγόνια φαίνονται κλειστά εμπορευματοκιβώτια. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το υλικό αυτό τονίζεται ότι είναι σημαντικό αποδεικτικό υλικό και αναμένεται να γίνει δεκτό από τον εφέτη ανακριτή, αφού προηγουμένως σταλεί προς ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου ειδικοί πραγματογνώμονες να το αναλύσουν και να πιστοποιήσουν τη γνησιότητά του.

Μιλώντας στο Mega, ο ειδικός πραγματογνώμονας του Συλλόγου Συγγενών των Θυμάτων για τα Τέμπη, αμφισβήτησε την γνησιότητα του νέου οπτικού υλικού, υπενθυμίζοντας πως στο παρελθόν είχε διαρρεύσει ξανά υλικό, λίγο με τη δημοσίευση της έκθεσης της 15ης Μαΐου του 2024 στην οποία για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια υπήρχαν αναφορές στους υδρογονάνθρακες. Επίσης η εταιρεία αυτή είχε απαντήσει στο αίτημα του ανακριτή το 2023ότι δεν μπορεί να ανακτήσει βίντεο από τη φόρτωση και τη διέλευση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς αυτά ήταν διαγραμμένα.

«Τώρα πάλι δεν είμαστε μόνο εμείς που υποθέτουμε ότι το υλικό αυτό πλησιάζει κοντά στον χώρο των πρώτων βαγονιών, εννοούμε τα βαγόνια με τις πλατφόρμες, είναι και το πανεπιστήμιο της Γάνδης, είμαστε εμείς, είναι άλλοι τεχνικοί σύμβουλοι και όλος ο κόσμος πλέον προσομοιάζει με αυτό το σημείο σε συνδυασμό με τη δουλειά που κάναμε, με την προσομοίωση δηλαδή, με το βίντεο σύνθεσης των δεδομένων που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με το ηχητικό», επισήμανε ο κ. Κοκοτσάκης.

Το βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχεία

Ειδικότερα, στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα η εμπορική αμαξοστοιχία να περνάει μέσα από τη σήραγγα Τεμπών στις 23:14, λίγο πριν από τη μοιραία σύγκρουση με την επιβατική. Στο τρένο δεν διακρίνεται κάποια δεξαμενή με εύφλεκτο υλικό επάνω στις πρώτες πλατφόρμες, οι οποίες φαίνεται να μεταφέρουν μόνο λαμαρίνες, σύμφωνα με το εν λόγω βίντεο.

Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση

«Η εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας από την αντιπολίτευση είναι πλέον αυταπόδεικτη και πρέπει να σταματήσει», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τον πόνο των συγγενών των θυμάτων και όσων διασώθηκαν εκείνο το βράδυ από τη μοιραία σύγκρουση».

Είχε προηγηθεί το πρωί, συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη στην οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία ενώ παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όσα πορίσματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής δικαιοσύνης έρθουν στη Βουλή και φτάνουν σε πολιτικά πρόσωπα, απευθείας μέσω της προανακριτικής να πηγαίνουν τα πρόσωπα αυτά στον φυσικό τους δικαστή.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων τονίζει: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη και ειλικρινά ανησυχούμε βαθύτατα για το βέρτιγκο της Νέας Δημοκρατίας διαβάζοντας την "τρικυμιώδη" ανακοίνωσή της».

Στρέφοντας τα βέλη του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρακτηρίζει «πρωθυπουργό-πραγματογνώμονα», που, όπως σημειώνει, «έβγαζε πορίσματα, σήμερα δηλώνει τάχα παραπλανημένος και μοιράζει ευθύνες σε όλους πλην του εαυτού του».

 

Tags
Back to top button