Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Auto - Moto

Τελικά μπορούν να μας σκοτώσουν οι αεροσάκοι; - Όταν ανοίγουν ασκούν μεγάλη πίεση

Οι αερόσακοι, όπως θα έχετε ήδη ακουστά, ανακαλύφθηκαν ώστε σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση να σας προστατέψουν και να μην χτυπήσετε στο τιμόνι ή την πόρτα του αυτοκίνητου σας.

Παρά το γεγονός ότι οι αερόσακοι δεν είναι μαλακοί όπως τα μαξιλάρια, είναι προτιμότερο να πέσετε πάνω τους σε μια σύγκρουση, παρά να σας “σταματήσει” ένα ατσάλινο πάνελ.

Οι μετωπικοί (οδηγού και συνοδηγού) αερόσακοι βρίσκονται στα αυτοκίνητα περισσότερα από 30 χρόνια και από τότε έχουν σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, καθιστώντας το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ως ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της τεχνολογίας ασφάλειας του αυτοκίνητου. Πλέον υπάρχουν αυτοκίνητα με έως και 10 αερόσακους, ενώ υπάρχουν εταιρείες που έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν αερόσακους και στις ζώνες ασφαλείας.

​​​​​​​Πως όμως γίνεται αυτό το εξαιρετικά προηγμένο και δοκιμασμένο σύστημα ασφάλειας να μας χτυπήσει ή και να μας σκοτώσει;

Όποιος έχει βρεθεί σε ατύχημα που του άνοιξαν οι αερόσακοι θα σας πει ότι δεν είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία, μιας και πρόκειται για ένα εξαιρετικά βίαιο συμβάν. Και πρέπει να είναι βίαιο, καθώς σε μια σύγκρουση πρέπει να προλάβει να φουσκώσει πριν φτάσει το κεφάλι μας σε κάποια πιο επικίνδυνη επιφάνεια από τον αερόσακο.

​​​​​​​Ένας μέσος πλευρικός αερόσακος ανοίγει σε 20 με 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου μέσω μιας έκρηξης που τον ξεδιπλώνει με ταχύτητα πάνω από 320 χλμ./ώρα. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ενεργοποιήση των αερόσακων είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στους πυραύλους.

Οι αερόσακοι ασκούν μεγάλη δύναμη, επομένως είναι πιθανό να χτυπήσετε από αυτούς. Το να κάθεστε πολύ κοντά σε έναν αερόσακο την ώρα που ανοίγει, μπορεί να σας προκαλέσει εγκαύματα ή και τραυματισμούς. Η ενεργοποίηση του αερόσακου χωρίς την χρήση ζώνης ασφαλείας ή το να έχετε ανάμεσά σας ένα παιδί, ένα κατοικίδιο, ένα μπουκάλι, ακόμα και ένα κινητό τηλέφωνο, μπορεί να σας οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από το άνοιγμα των αερόσακων είναι τα μικρά παιδιά, επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να αντέξει τη δύναμη. Επιπλέον, τα περισσότερα παιδιά κάθονται σε παιδικά καθίσματα που δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση με αερόσακους.

​​​​​​​Ο τύπος και η θέση του παιδικού καθίσματος, μπορούν επίσης να θέσουν ένα παιδί σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, τα παιδικά καθίσματα που κοιτούν προς τα πίσω δεν πρέπει να τοποθετούνται στο κάθισμα του συνοδηγού εάν δεν έχουμε απενεργοποιήσει τον αερόσακο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από ενδεχόμενη ενεργοποίηση του να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο στο μικρό παιδί.

Αναμφίβολα, οι αερόσακοι σώζουν ζωές όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο προφύλαξης με την ζώνη ασφαλείας. Χωρίς την δεύτερη, ο αερόσακος δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει όλα όσα υπόσχεται.

Tags
Back to top button