Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πότε θα αναρτηθούν - Αναλυτικά τι θα πληρώσουμε

Τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» από το διαδίκτυο τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 θα έχουν σε δύο εβδομάδες από σήμερα περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων.

Στα μέσα Νοεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα θέσει σε λειτουργία την σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της (στην ηλεκτρονική διεύθυνση ).

Κάθε ειδοποιητήριο θα περιλαμβάνει και έναν QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό. Όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα αποφύγουν την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, θα μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών (ATM). Επιπλέον, θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.

Τα παλιά αυτοκίνητα πληρώνουν τέλη ανάλογα με τον κυβισμό και τα νεότερα ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπουν. «Κερδισμενοι» ομως θα είναι φέτος όσοι έχουν οχήματα τα οποία ταξινομήθηκαν μετά την 1 Ιανουαρίου 2021. Τα τέλη για τα οχήματα τα οποία εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο τα οποία έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι μηδενικά. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής με βάση τις τιμές εκπομπών CO2 ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (WLTP) όπως αναγράφονται στη άδεια του οχήματος.

Ειδικότερα:

Εκπομπές CO2 – τιμή σε ευρώ ανά μονάδα ρύπου

0-122: 0 ευρώ
123-139: 0,64 ευρώ
140-166: 0,70 ευρώ
167-208: 0,85 ευρώ
209-224: 1,87 ευρώ
225-240: 2,20 ευρώ
241-260: 2,50 ευρώ
261-280: 2,70 ευρώ
Πάνω από 281: 2,82 ευρώ

Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες οχημάτων αναμένεται να πληρώσουν τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με την προηγούμενη χρονιά. Αναλυτικά, οι τιμές των τελών κυκλοφορίας για οχήματα που είναι αγορασμένα από το 2006 και μετά έχουν ως εξής:

Από 1.072 κ.ε – 1.357 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 135 ευρώ
Από 1.358 κ.ε – 1548 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 255 ευρώ
Από 1.549 κ.ε – 1.738 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 280 ευρώ
Από 1.739 κ.ε – 1.928 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 320 ευρώ
Από 1.929 κ.ε – 2.357 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 690 ευρώ
Από 4.001 κ.ε και άνω ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 1.380 ευρώ

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας όπως και η μη καταβολή τους επισύρει πρόστιμό ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Πιο συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

· ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
· ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
· μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταθέσουν πινακίδες ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας της AAΔE.

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες με τους κωδικούς τους TAXISNet θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

-Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ΑΑΔΕ
-Μπαίνετε στην εφαρμογή myCar
-Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet
-Καταχωρείτε: α) τον ΤΚ της περιοχής β) την οδό γ) τον αριθμό
-Δηλώνετε το χώρο στάθμευσης ( ενοικιασμένος ή καταχωρημένος)
-Υποβάλετε την αίτηση
-Λαμβάνεται τον αριθμό αίτησης
-Αφαιρείτε τις πινακίδες από το όχημα και τις κρατάτε σε ασφαλές μέρος

Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία το όχημα δεν μπορεί να μετακινηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες φτάνουν έως και τα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής. Ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης του οχήματος είναι με προσωρινές πινακίδες για τις οποίες θα χρειαστεί ο οδηγός να έχει μαζί του ασφάλεια αυτοκινήτου.

Ενεργοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη φορολόγηση των αναδρομικών που έχουν λάβει πάνω από 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι για τα φορολογικά έτη 2015 έως και 2018. Οσοι συνταξιούχοι εισέπραξαν αναδρομικά το 2020 καλούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση καταβάλλοντας και τον αναλογούντα φόρο που θα προκύψει. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

Tags
Back to top button