Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τελεσίγραφο λόγω του ηφαιστείου στη Χαβάη: Φεύγετε ή συλλαμβάνεστε (βίντεο)

Σε υποχρεωτική εκκένωση της περιοχής, που πλήττεται περισσότερο από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Κιλαουέα, στη Χαβάη, προχωρούν οι αρχές, καθώς το ηφαίστειο κλείνει τέσσερις εβδομάδες εκρήξεων και δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης.

Ο δήμαρχος του Μεγάλου Νησιού Χάρι Κιμ χαρακτήρισε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή Λεϊλάνι Εστέιτς επ’ αόριστον και έδωσε στους εναπομείναντες κατοίκους προθεσμία 24 ωρών για να την εγκαταλείψουν. Ε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με σύλληψη.


Όπως εξηγεί το Reuters, η ζώνη υποχρεωτικής εκκένωσης είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη στην οποία είχε εφαρμοστεί η εθελοντική.

Τουλάχιστον 2.000 πολίτες είχαν ήδη μετακινηθεί από την περιοχή Λεϊλάνι με την έναρξη της δραστηριότητας του ηφαιστείου, στις 3 Μαΐου.

Ο αριθμός αυτός πιστεύεται πως έφτασε τους 2.500 καθώς οι αρχές απομάκρυναν κατοίκους και από τη γειτονική περιοχή Καπόχο προληπτικά, επειδή ένα ποτάμι λάβας απείλησε να κόψει στα δύο οδό διαφυγής.

Τουλάχιστον 75 σπίτια στο Λεϊλάνι έχουν καταστραφεί, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην ηλεκτροδότηση και στις επικοινωνίες, καθώς η λάβα έχει καταστρέφει τα δίκτυα.


Εκτός από τη λάβα που εκτοξεύεται από τις ρωγμές στο έδαφος, απελευθερώνονται ταυτόχρονα και υψηλά επίπεδα τοξικού διοξειδίου του θείου, κάτι που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν και αναπνευστικά προβλήματα και από την εκτόξευση ηφαιστειακής τέφρας.

Έναν μήνα μετά την έναρξη της δραστηριοποίησης του Κιλαουέα, οι γεωλόγοι λένε πως δεν έχουν ιδέα πόσο αυτή θα κρατήσει.

«Δεν υπάρχει κανένα σημάδι επιβράδυνσης ή εξομάλυνσης» δήλωσε γεωλόγος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωφυσικών Ερευνών σε συνέντευξη Τύπου.

Το νησί τέθηκε εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμα 60 ημέρες, προκειμένου να δημιουργηθούν προσωρινά καταφύγια και σχέδια ανακούφισης των κατοίκων.

Tags
Back to top button