Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ υποστηρίζει ότι η συστηματική κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση περισσότερων περιστατικών καρκίνου.  

Ως τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας νοούνται τα προμαγειρεμένα γεύματα, τα πάσης φύσεως αλμυρά και γλυκά σνακς, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη, τα κατεργασμένα κρέατα, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών, νατρίου και σακχάρων, αλλά και κάποια συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και φυτικές ίνες. Υπολογίζεται ότι σε ορισμένες χώρες του δυτικού κόσμου, τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας αναλογούν στο 50% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας θερμίδων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τα συγκεκριμένα διατροφικά προϊόντα με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και υπερχοληστερολαιμίας. 

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Δρ Ματίλντ Τουβιέ του Πανεπιστημίου 13 του Παρισιού και του Ερευνητικού Ινστιτούτου INSERM, υποστηρίζει ότι η διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία σε σημαντικό βαθμό, περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα και χρωστικές ουσίες, μπορούν μακροπρόθεσμα να συντελέσουν σε περισσότερα περιστατικά καρκίνου. 

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες και 78% γυναίκες), κατά μέσο όρο 43 ετών.

Η διατροφή των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των τροφών που κατανάλωναν και στη συνέχεια συσχετίσθηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν σε ορίζοντα πενταετίας.

Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι η αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συσχετιζόταν με αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο γενικώς (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% για καρκίνο του μαστού, ειδικότερα. 

Δεν εντοπίστηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ο κίνδυνος καρκίνου δεν φάνηκε να είναι αυξημένος από την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα κομποστοποιημένα λαχανικά, τα τυριά και το ψωμί. 

Πάντως, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι ο κίνδυνος καρκίνου ήταν μειωμένος για όσους κατανάλωναν πολλά τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, γάλα, ψάρια και αβγά. 

«Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ερευνά και αναδεικνύει μία αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου γενικά και ειδικότερα καρκίνου του μαστού από την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Ωστόσο, επιστήμονες που δεν σχετίζονται με την εν λόγω μελέτη είναι επιφυλακτικοί ως προς την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και σημειώνουν ότι δεν πρέπει να δαινομοποιούνται τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, μέχρι να καταλήξουμε σε οριστικά και ασφαλή συμπεράσματα ια την επίπτωσή τους στην υγεία του ανθρώπου.

Tags
Back to top button