Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα τραγούδια που συνδέθηκαν με την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου

51 χρόνια συμπληρώνονται από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, την αντιδικτατορική εκδήλωση που σηματοδότησε την πτώση της Χούντας και τιμάται μέχρι σήμερα ως η κορυφαία επέτειος της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Από την κατάληψη της Νομικής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου - Οι εννέα μήνες μέχρι την 17η Νοέμβρη

Τα τραγούδια που συνδέθηκαν με την έπετειο της 17ης Νοεμβρίου

«Πότε θα κάνει ξαστεριά», «Ένα το χελιδόνι» είναι μερικά από τα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν από σπουδαίες φωνές όπως ο Νίκος Ξυλούρης και η Μαρία Φαραντούρη και συνδέθηκαν με την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το σφαγείο - Αντώνης Καλογιάννης

Είμαστε δυό- Μίκης Θεοδωράκης (Αντώνης Καλογιάννης)

Ο δρόμος – Μάνος Λοΐζος

Aγωνίστηκε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Τα τραγούδια του λιτά και έντεχνα, συνδέθηκαν άμεσα με τις λαϊκές μάζες. Πολιτικά στρατευμένος καλλιτέχνης στα χρόνια της Χούντας και της μεταπολίτευσης, ακολούθησε την ποιότητα στο ελληνικό τραγούδι που χάραξαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις. Συνεργάστηκε με τους στιχουργούς, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Φώντα Λάδη και Γιάννη Νεγρεπόντη, καθώς και με τους ερμηνευτές, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Καλαντζή, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά. Τελευταίος δίσκος του ήταν τα «Γράμματα στην Αγαπημένη», σε στίχους του Τούρκου ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, με απόδοση στα ελληνικά του Γιάννη Ρίτσου.

Το ακορντεόν – Μάνος Λοϊζος

Παρότι έχει χαραχτεί στη μνήμη μας σαν ένα τραγούδι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ο Μάνος Λοΐζος εμπνεύστηκε το ακορντεόν κατά τη διάρκεια της Κατοχής και συγκεκριμένα στη μάχη της Κοκκινιάς. Όμως, το κομμάτι προστέθηκε στα “Τραγούδια του Δρόμου” και από τότε έγινε σύμβολο κατά του φασισμού.

Όταν σφίγγουν το χέρι- Μίκης Θεοδωράκης (Γρηγόρης Μπηθικώτσης)

Αναμφίβολα, ο Μίκης Θεοδωράκης, με τα πολυάριθμα έργα του από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 είχε προκαλέσει την ενόχληση των κυβερνήσεων. Τραγούδια από τον Επιτάφιο, το Τραγούδι του νεκρού αδελφού, το Άξιον Εστί, τη Ρωμιοσύνη, την Όμορφη πόλη, τη Μαγική πόλη, τις Πολιτείες Α’ και Β΄, τη Γειτονιά των αγγέλων, κ.α. αγαπήθηκαν από τον κόσμο και ακούστηκαν μαζικά είτε από δίσκους είτε σε συναυλίες. Ήταν τόσο ενοχλητικός ο Μίκης για τη Χούντα, ώστε την 1η Ιουνίου 1967, λίγες μόνο εβδομάδες μετά το πραξικόπημα, απαγορεύτηκαν δια νόμου τα τραγούδια του λόγω των πεποιθήσεών του.

Θα σημάνουν οι καμπάνες - Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ - Μίκης Θεοδωράκης

Νίκος Ξυλούρης - Πότε θα κάνει ξαστεριά

Ένα το χελιδόνι - Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Tags
Back to top button