Ο ανώτατος θρησκευτικός άρχων του Έβρου δεν " βλέπει" τουρκικό σχέδιο υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών στον Έβρο, κάτι που όμως διαβάζουμε σε πολλά ΜΜΕ, και βλέπουμε στην τηλεόραση σε ρεπορτάζ, ειδικά από την περιοχή αυτή, τα οποία κρούουν καμπάνες προς όλους.
Μπορούν τα Rafale και οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ να κρατήσουν το νησί-φρούριο;
Σε δηλώσεις για το φλέγον ζήτημα της αγοράς ακινήτων, χωραφιών και επιχειρήσεων Ελλήνων πολιτών στον Έβρο προέβη ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, έπειτα από δική του έρευνα, μετά την οποία ο ίδιος διαψεύδει περί «σκοτεινού σχεδίου» πίσω από μετραβιβάσεις ακινήτων στον Έβρο.
Αυτό διατύπωσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην εκπομπή «Prime Time» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.
Ο ιεράρχης ανέφερε ότι, κατόπιν δικής του ενδελεχούς έρευνας, δεν υφίσταται κανένα «σκοτεινό σχέδιο» πίσω από τις μεταβιβάσεις περιουσιών, αποδίδοντας την κινητικότητα αποκλειστικά στη φυσιολογική ροή του χρήματος, της ελεύθερης αγοράς και του τουρισμού.
Ωστόσο, έστειλε ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης και συνολικά του Έβρου, προτρέποντάς τους να μην προχωρούν σε βιαστικές πωλήσεις. Η αξία της ακριτικής γης αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα στο άμεσο μέλλον και, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μελλοντικές γενιές θα κατηγορούν τους γονείς τους που έχασαν μια τέτοια περιουσία μέσα από τα χέρια τους, γραφει το e-evros.gr.
Πρόκειται για Ήξεις αφήξεις αυτές οι δηλώσεις του ανώτατου Ιεράρχη, για μια άκρως ευαίσθητη περιοχή της Ελλάδος, την οποία οι Τούρκοι έχουν βάλει για τα καλά στο μάτι από την δεκαετία του 1990, όπου η περιστασιακή αγορά ακινήτων από Έλληνες μετατράπηκε σε ραγδαία σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο.
Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον Τούρκων να αγοράσουν ακίνητα και επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που ξεκίνησε το 2022, μετά την πανδημία του κορονοϊού και από τότε αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερες αυξητικές τάσεις. Αμέσως μετά την πολύ σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών από την Τουρκία.
Οι αγοραπωλησίες ακινήτων και επιχειρήσεων προς Τούρκους πολίτες ( μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και κάποια ακίνητα μεγάλης αξίας και οικονομικών δυνατοτήτων) δεν αφορούν ακόμη πολύ μεγάλο αριθμό αγοραπωλησιών, αλλά το τουρκικό ύποπτο "ενδιαφέρων" είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα υπάρχει "σκοτεινό σχέδιο" πίσω απο αυτό.
Ανάλυση: Στόχοι-επιδιώξεις της Τουρκία στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
Ο λόγος του τεράστιου κινδύνου με τά τις αγοραπωλησίες Τούρκων στον Έβρο, είναι ερήμωση παραμεθορίων χωριών στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Ο ιεράρχης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην ενδοχώρα του νομού, αποκαλύπτοντας ότι μέσα στην επόμενη πενταετία συνολικά έντεκα χωριά της δικαιοδοσίας του αναμένεται να ερημώσουν οριστικά, ενώ σημείωσε πως στο βόρειο τμήμα του Έβρου τα πράγματα είναι ακόμη πολύ χειρότερα.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, η σημερινή εικόνα της περιοχής παρουσιάζει μια επικίνδυνη δομική ανισορροπία. Παρά το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη σφύζει από τουριστική κίνηση, η τοπική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας.
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, τόνισε ότι "η πλειονότητα των κατοίκων είναι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, κάνοντας λόγο για μια κοινωνία «με το χέρι απλωμένο» και με μηδενική παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για άμεση και γενναία ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, προειδοποιώντας ότι αν οι νέοι άνθρωποι αναγκαστούν να φύγουν για τα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ.
Το «Δόγμα Οζάλ» για το Μεταναστευτικό
Στην ελληνική πολιτική και γεωστρατηγική ανάλυση αναφέρεται συχνά μια φερόμενη δήλωση/δόγμα του Τουργκούτ Οζάλ από τη δεκαετία του 1980-1990.
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο Οζάλ είχε αναφέρει ότι η Τουρκία «δεν χρειάζεται να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα».
Υποστήριζε ότι αρκεί η διοχέτευση μερικών εκατομμυρίων μεταναστών/μουσουλμάνων στην ελληνική επικράτεια, ώστε η χώρα να υποστεί δημογραφική και πολιτισμική αλλοίωση και να ελεγχθεί εκ των έσω.
Η αναφορά αυτή δικαιολογεί και αποκαλύπτει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, αποκλειστικά κατά της Ελλάδος .
Το φλέγον ζήτημα είναι οι αγοραπωλησίες από Τούρκους
Η αγορά ακινήτων στην Αλεξανδρούπολη από Τούρκους υπηκόους αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και νομικά πολύπλοκο ζήτημα, καθώς η περιοχή υπάγεται στις αυστηρές διατάξεις περί παραμεθορίων περιοχών, οι οποίες απαγορεύουν τη μεταβίβαση ακινήτων σε πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Τι φέρνει η συμφωνία SAFE για την άμυνα στη Μεσόγειο
Η Τουρκία ασκεί άκρως επιθετική πολιτική κατά της Ελλάδος από το 1955 και μετά σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε μια προσπάθεια να " γυρίσει πίσω σε οθωμανικά εδάφη", και αυτό το ομολογούν οι ίδιοι οι πολιτικοί της χώρας αυτής.
Το τουρκικό υβριδικό μοντέλο ακολουθείται κατά κόρον με υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδος, και με αγοραπωλησίες ελληνικής γης, ακινήτων και επιχειρήσεων. Η Άγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ να παίζει αυτά τα βρώμικά παιχνίδια κατά της χώρας μας, μέχρι να πετύχει τα άνομα σχέδια της.
Η μόνη λύση είναι η άμεση αλλαγή πορείας στην Ελλάδα στην οικονομία, στην ενέργεια, στο δημογραφικό και στην δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων για δυνατότητα πρώτου πλήγματος στον τουρκικό νεοθωμανικό επεκτατισμό.
Αν δεν χτυπήσουμε πρώτοι, όταν φτάσουν οι τουρκικές προκλήσεις σε απίστευτο επίπεδο, τότε οτιδήποτε ακολουθήσει θα είναι πρώτα και κύρια λάθος της χώρας μας και όχι των ξένων δυνάμεων.