Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα σμέουρα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της γλυκόζης

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα σμέουρα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της γλυκόζης σε άτομα με προ-διαβήτη. Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Illinois Institute of Technology.


Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, το 34% των Αμερικανών ενηλίκων, περίπου 84,1 εκατομμύρια συνολικά, είχαν προ-διαβήτη το 2015.

Οι ασθενείς με προ-διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της καρδιαγγειακής νόσου και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις των σμέουρων σε μια ομάδα ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη, ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και παρουσίαζαν προ-διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη. Μια μεταβολικά υγιής ομάδα ελέγχου συμπεριλήφθηκε στη μελέτη για σύγκριση.

Χρησιμοποιώντας ένα τυχαίο σύστημα μελέτης, 32 ενήλικες ηλικίας 20-60 ετών έκαναν εξέταση αίματος σε διάστημα 24 ωρών μετά από το πρωινό τους σε τρεις ξεχωριστές ημέρες.


Τα τρία γεύματα πρωινού ήταν παρόμοια σε θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά, αλλά διέφεραν σε ποσότητα κατεψυγμένων κόκκινων σμέουρων: ένα γεύμα δεν περιείχε σμέουρα, ένα άλλο περιείχε ένα φλιτζάνι σμέουρων και ένα άλλο περιείχε δύο φλιτζάνια σμέουρων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καθώς η ποσότητα της πρόσληψης σμέουρων αυξανόταν, τα άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο για διαβήτη χρειάζονταν λιγότερη ινσουλίνη για να διαχειριστούν τη γλυκόζη του αίματος.

Αντιδιαβητικές ιδιότητες

Όταν δύο φλιτζάνια κόκκινα σμέουρα συμπεριλήφθηκαν στο γεύμα, οι συγκεντρώσεις γλυκόζης ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το γεύμα χωρίς κόκκινα σμέουρα.

Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι η απλή ένταξη ορισμένων φρούτων, όπως τα κόκκινα σμέουρα, στα γεύματα, μπορεί να έχει οφέλη μείωσης της γλυκόζης με ενδείξεις βελτιώσεων στις αποκρίσεις ινσουλίνης. Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα με προ-διαβήτη.

Οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη συχνά λένε ότι δεν τρώνε φρούτα εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

«Ωστόσο, ορισμένα φρούτα – όπως τα σμέουρα – όχι μόνο παρέχουν τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά και συστατικά όπως οι ανθοκυάνες, που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα τους, οι ελλαγιταννίνες, και οι φυτικές ίνες που έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες», δήλωσε ο Britt Burton-Freeman, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Διατροφής στο Illinois Tech.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity

Tags
Back to top button