Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Tα πέντε τρόφιμα που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο της άνοιας

Η αυξημένη κατανάλωση τσαγιού και φρούτων, όπως τα μύρτιλλα και τα μήλα, συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, υποστηρίζουν νέα στοιχεία επιστημονικής έρευνας.

Νέα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition δείχνουν, μάλιστα, ότι η υψηλή μακροχρόνια πρόσληψη συγκεκριμένων ειδών χημικών στοιχείων που υπάρχουν στα φυτά και λέγονται φλαβονοειδή σχετίζεται με μειωμένη κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις πληροφορίες υγείας 2.800 ανθρώπων μέσης ηλικίας 59 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από άνοια και υποβλήθηκαν σε περιοδικές ιατρικές εξετάσεις, εργαστηριακά τεστ και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα ευρήματα αναδείχθηκε ότι, 20 χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι που είχαν αναφέρει τη μεγαλύτερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με όσους είχαν αναφέρει τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Τα είδη των φλαβονοειδών είναι πολλά, ωστόσο αυτά με την ισχυρότερη σύνδεση με τον χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας προέρχονταν από το τσάι, τα μήλα, τα αχλάδια, τα μύρτιλα και τις φράουλες.

Συγκεκριμένα, η υψηλότερη πρόσληψη αντιστοιχούσε περίπου σε 7,5 κούπες μύρτιλα, οκτώ μήλα ή αχλάδια και 19 κούπες τσάι τον μήνα, ενώ η χαμηλότερη αντιστοιχούσε σε σχεδόν μηδενική κατανάλωση τσαγιού ή μύρτιλων και λιγότερα από δύο μήλα τον μήνα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν αποδεικνύει ότι η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών προστάτευσε τους ανθρώπους από την ανάπτυξη άνοιας, με τους ερευνητές να αναφέρουν ότι άλλα στοιχεία δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή μπορεί, πράγματι, να αποτρέπουν την εγκεφαλική φλεγμονή και να προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Tags
Back to top button