Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τα μήλα βοηθούν με τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος;

Η κατανάλωση φρούτων ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό και του παρέχει τα βασικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που χρειάζεται. Συγκεκριμένα τα μήλα, περιέχουν φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, που μειώνουν τη χοληστερίνη και βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με το wikihealth.

Παρόλα αυτά, για κάποιους ανθρώπους, ορισμένα φρούτα είναι ενοχλητικά. Τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι όξινες τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα μήλα, όπως και τα περισσότερα φρούτα, περιέχουν φυσικά οξέα. Σε αυτό το άρθρο θα ενημερωθούμε για το pH των μήλων, για το ποιες ποικιλίες είναι οι πιο όξινες και για πολλά άλλα.

Ποιο είναι το pH και η οξύτητα των μήλων;

Η τιμή pH καθορίζει το αν ένα τρόφιμο ή οτιδήποτε άλλο, είναι όξινο, ουδέτερο ή αλκαλικό (βασικό). Η κλίμακα του pH κυμαίνεται από το 1 έως το 14, με το 1 να θεωρείται το πιο όξινο και το 14 το πιο αλκαλικό. Τα νεφρά και οι πνεύμονες, είναι τα όργανα του σώματος, των οποίων μια από τις υπευθυνότητες, είναι ο έλεγχος του pH του αίματος.

Τα περισσότερα τρόφιμα έχουν pH κάτω από την ουδέτερη μέτρηση του 7, αλλά κατηγοριοποιούνται περαιτέρω ως τρόφιμα χαμηλής ή υψηλής οξύτητας, ανάλογα με το αν το pH τους είναι πάνω ή κάτω από 4,6. Οποιοδήποτε τρόφιμο, του οποίου η οξύτητα είναι κάτω από 4,6 θεωρείται όξινο. Το πόσιμο νερό θεωρείται κατά πλειοψηφία ουδέτερο με pH 7, ενώ τα ολόκληρα φρούτα, όπως τα φρέσκα μήλα έχουν pH που κυμαίνεται από 3,3 έως 3,9. Ο μηλίτης του μήλου κυμαίνεται από 3,2 έως 3,8 pH.

Ποιες ποικιλίες μήλων είναι πιο όξινες;

Το pH των μήλων εξαρτάται από τον τύπο και την επεξεργασία στην οποία υπόκεινται τα φρούτα, δηλαδή αν καταναλώνονται ως ολόκληρα φρούτα ή ως χυμοί ή σάλτσες. Με βάση την κλίμακα του pH, τα μήλα θεωρούνται όξινα, διότι το pH τους βρίσκεται κάτω από το 4,6, επομένως, κάποια είναι ήπια ή μέτρια όξινα και άλλα πολύ όξινα.

Ακολουθούν οι τιμές pH ορισμένων τύπων μήλου:

-Γλυκά μήλα: 3,9
-Χρυσά γλυκά μήλα: 3,6
-Κόκκινα γλυκά μήλα: 3,9
-Jonathan μήλα: 3,33
-McIntosh μήλα: 3,34
-Χυμός μήλου: 3,35– 4,00
-Σάλτσα μήλου: 3,10– 3,60
-Winesap μήλα: 3,45

Κάνει καλό ή κακό το μήλο στα άτομα με παλινδρόμηση οξέος και καούρες;

Η διατροφή που προλαμβάνει τις επιθετικές μορφές του καρκίνου του προστάτη

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GER) προκύπτει όταν το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο. Το κύριο συμπτώμα της παλινδρόμησης οξέος είναι η καούρα, μια δυσάρεστη ξινή γεύση στο στόμα. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως η άσχημη αναπνοή, η βραχνή φωνή, το κοιλιακό φούσκωμα, ο βήχας και ο λόξιυγγας. Τα εν λόγω συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται μετά το φαγητό, αλλά αν διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι σοβαρά, μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση μήλου μετά το φαγητό, μπορεί να εξουδετερώσει το οξύ του στομάχου. Αλλά, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Για τα πιο πολλά άτομα με γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, το μήλο θεωρείται μια ασφαλής τροφή. Σε μεγάλες ποσότητες, ωστόσο, και δεδομένου ότι τα μήλα είναι όξινα, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. 

Ποιες τροφές βοηθούν με τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως το μήλο, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σε περίπτωσεις δυσκοιλιότητας. Να υπενθυμίσουμε ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.

Άλλες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα της παλινδρόμησης είναι οι ακόλουθες:

-Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
-Φρούτα, όπως οι μπανάνες, που έχουν χαμηλή οξύτητα
-Λαχανικά
-Μαύρο σκόρδο
-Τσάι χαμομήλι
-Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, που περιέχει βήτα-γλυκάνη
-Τζίντζερ
-Κουρκουμάς
-Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Πώς θα μειώσετε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με διατροφικές παρεμβάσεις;

Οι διατροφικές παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι οι ακόλουθες:

-Αποφυγή τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη
-Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, για μετριασμό της πίεσης που ασκείται στο στομάχι
-Μείωση της πρόσληψης όξινων τροφίμων, όπως οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή
-Κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης πέραν από τη διατροφή;

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης πέραν από τη διατροφή είναι οι ακόλουθοι:

-Διαβήτης
-Παχυσαρκία
-Διαφραγματοκήλη
-Εγκυμοσύνη
-Φάρμακα
-Κατανάλωση αλκοόλ
-Κατανάλωση καφεΐνης
-Μεγαλύτερη ηλικία

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στα μήλα και την οδοντική υγεία;

Κάντε αυτή την διατροφή αν είστε 65 και άνω για να φτάσετε τα 100

Η σχέση ανάμεσα στα μήλα και την οδοντική υγεία δεν είναι απλή. Σύμφωνα με πιο παλιές μελέτες, το μάσημα μήλου μετά το φαγητό μπορεί να μειώσει την οδοντική πλάκα κατά 50%, όσο μπορεί να τη μειώσει και το βούρτσισμα των δοντιών. Παρόλα αυτά, η νεότερη έρευνα δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Επιπρόσθετα, τα μήλα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που εμποδίζουν τα βακτήρια από το να κολλήσουν στα δόντια. Η κατανάλωση ενός μήλου, αυξάνει την παραγωγή σάλιου, που βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων της τροφής και των βακτηρίων. Επίσης, οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα μήλα, βοηθούν και αυτές στην απομάκρυνση των βακτηρίων.

Τέλος, οι διατροφές που είναι πλούσιες σε όξινα τρόφιμα, συμβάλλουν στην τερηδόνα. Ωστόσο, τα μήλα είναι λιγότερο όξινα και τα οφέλη τους ενδεχομένως να υπερτερούν αυτού του κινδύνου. Εάν ανησυχείτε για την σχέση μήλων και τερηδόνας, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας. Το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος προστασίας των δοντιών.

Ποια η οξύτητα του μήλου συγκριτικά με την οξύτητα άλλων φρούτων;

Τα μήλα, όπως είπαμε νωρίτερα σε αυτό το άρθρο, έχουν οξύτητα κάτω από 4,6, αλλά δεν θεωρούνται πολύ όξινα. Συγκριτικά, ανάμεσα στα πιο όξινα φρούτα συγκαταλέγονται τα πορτοκάλια με pH από 3,1 έως 4,1 και τα λεμόνια με pH από 2,2 έως 2,4. Τα λιγότερο όξινα φρούτα, όπως οι μπανάνες και το πεπόνι, έχουν pH από 4,5 έως 6,3.

Ποια είναι τα λιγότερο όξινα φρούτα προς κατανάλωση για άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η κατανάλωση διαφόρων φρούτων διασφαλίζει στον οργανισμό τις απαραίτητες φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και πολυφαινόλες. Ωστόσο, ορισμένα φρούτα αυξάνουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.

Αν θέλετε να αποφύγετε αυτό το αποτέλεσμα, καταναλώστε λιγότερο όξινα φρούτα όπως:

-Μπανάνες 
-Πεπόνι
-Σύκα
-Σταφύλια 
-Παπάγια
-Καρπούζι

Tags
Back to top button