
Η Ελληνική ρίγανη είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητά της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως.
Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που δίνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με κυριότερη (γνωστή φαρμακευτικά) δραστική ουσία την καρβακρόλη.
Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές.Περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών, κυρίως φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, με σημαντικές ποσότητες ροσμαρινικού οξέος.
Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Κ και μικρότερες ποσότητες μαγγανίου και σιδήρου. Τα πτητικά έλαια που βρίσκονται στο συγκεκριμένο μυρωδικό, η θυμόλη, η καρβακρόλη και η ευγενόλη φαίνεται πώς μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών, όπως είναι για παράδειγμα ο Staphylococus aureus.
Επιπλέον, καταναλώνεται παραδοσιακά και ως αφέψημα, ειδικότερα σε περιπτώσεις κοιλιακών ενοχλήσεων και δυσπεψίας.