Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αετοί έχουν πολλαπλασιαστεί στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ στη Λευκορωσία, ανακάλυψαν επιστήμονες.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν τους πληθυσμούς αρπακτικών στο Τσερνομπίλ εδώ και 22 χρόνια. Οι περισσότεροι ερευνητές μελετούν τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αλλά οι Valeri Dombrovski και Dmitri Zhuravlev από τη Λευκορωσία, καθώς και ο Adham Ashton-Butt από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδιαφέρθηκαν για το πώς ανακάμπτει η πανίδα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Οι πληθυσμοί των αρπακτικών πτηνών που κυνηγούν σε γεωργικές εκτάσεις έχει αποδειχθεί ότι μειώνονται δραματικά καθώς εξαφανίζονται παλιά χωράφια. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των αρπακτικών πτηνών που φωλιάζουν ή κυνηγούν σε υγροτόπους έχει αυξηθεί δραματικά.
Είναι ενδιαφέρον ότι πριν από το ατύχημα του Τσερνομπίλ, στικταετοί και αετοί με λευκή ουρά είχαν εξαφανιστεί εντελώς από αυτήν την περιοχή της Λευκορωσίας. Στην Ευρώπη βρίσκονται επίσης στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω της αποξήρανσης των βάλτων.
«Ο στικταετός είναι δείκτης της ποιότητας των υγροτόπων και παρόλο που ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, ο αριθμός του έχει αυξηθεί από μηδέν σε τουλάχιστον 13 ζευγάρια σε ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ στη Λευκορωσία», γράφουν οι ερευνητές.
Μεταξύ 1999 και 2017, η έκταση των υγροτόπων και των ελών στην περιοχή αυτή αυξήθηκε κατά 680% και η έκταση των δασών κατά 14%.
«Η μελέτη αναφέρει ότι η αποκατάσταση της άγριας ζωής μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αποκατάσταση των ειδών και των αλληλεπιδράσεών τους σε ημιφυσικούς οικοτόπους», καταλήγουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι η ανθρώπινη παρέμβαση δεν είναι απαραίτητη.