Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Τα 4 σενάρια που έχει στο τραπέζι το Μαξίμου

Σε παρτίδα πόκερ για τρεις εξελίσσεται η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, με το χρόνο να τρέχει αντιστρόφως και σε βάρος της Ελλάδος. Ο συμβιβασμός Τόμσεν τον περασμένο Μάιο για θεσμοθέτηση του κόφτη και υποχώρηση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, φαίνεται ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από χρονική μετάθεση του προβλήματος. Το ΔΝΤ δεν αρκείται σε δεσμεύσεις για εκ των υστέρων περικοπές μισθών και συντάξεων μέσω του κόφτη, αλλά ζητά προληπτικά μέτρα 5 ή 6 δισ. ευρώ το χρόνο, για να καλυφθεί η τρύπα των 4,5 δισ. από το 2018 και μετά.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ ζητά μείωση αφορολογήτου, καθώς λέει ότι 1 στους 2 φορολογούμενους δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ φόρο εισοδήματος, μείωση συντάξεων με κατάργηση προσωπικής διαφοράς στις κύριες και φυσικά, άνοιγμα του ορίου των απολύσεων, που σήμερα είναι στο 5% το μήνα.

Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολο να τα δεχτεί όλα αυτά, όπως και στο παρελθόν είχε διαφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, έτσι στο τραπέζι του Μαξίμου έχουν πέσει 4 σενάρια για να αντιμετωπιστεί το τελεσίγραφο του Eurogroup.

Το πρώτο σενάριο είναι να φέρει στη Βουλή τις απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα για δημοσιονομικά  μέτρα μετά το 2018. Από κάποιους στην κυβέρνηση κρίνεται ότι ενδέχεται η Νέα Δημοκρατία να συναινέσει. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις όπου η ψαλίδα ανοίγει με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται, δεν πρόκειται να προσφέρει τέτοιο ρόλο στην κυβέρνηση.

Το δεύτερο σενάριο είναι να προταθεί στη Φώφη Γεννηματά να υπάρχει μια κυβερνητική συνεργασία, ώστε να διευρυνθεί η πλειοψηφία.

Το τρίτο σενάριο είναι η κυβέρνηση να αποδεχτεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, υπό τον όρο να ανακοινωθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Το τέταρτο σενάριο είναι η προκήρυξη εκλογών καθώς πολλοί κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες λένε ότι υπό το όποιο σχήμα η κυβέρνηση υποχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών, θα αυτοκτονήσει πολιτικά και πιθανότατα θα έχει την προηγούμενη πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Tags
Back to top button