Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 62 βουλευτών προς τον Γ.Βρούτση για τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ

Εξήντα δύο (62) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας κ. Καλαματιανού, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ.Βρούτση, με θέμα της τις δυσμενείς εξελίξεις για την βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ.

​Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν πως οι πολιτικές της κυβέρνησης προκαλούν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που εντάχθηκε στον νέο e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούν συντάξεις, με παλαιότερες αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα.

​Συνεπώς, το ότι θα χορηγηθούν οι όποιες αυξήσεις εφεξής, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων των επικουρικών, που βρίσκονται σε αναμονή.

Σύμφωνα με εξαγγελίες του κ. Βρούτση, σημειώνουν οι 62 βουλευτές, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταβάλλει τον Ιούνιο, τις αναδρομικές αυξήσεις, που προβλέπει ο νόμος. Το ΣτΕ προέβλεψε στην απόφασή του, την αναδρομική καταβολή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο η κυβέρνηση ήδη μεταθέσετε την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων για το προσεχές Φθινόπωρο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εικάζουν βάσιμα πως υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων αφού είναι ήδη γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς αυξανόμενης επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Τέλος οι βουλευτές σημειώνουν πως:

  • εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης, για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από το 2013 έως το 2018, που αν δικαιωθούν το κόστος ανεβαίνει κοντά στα 4 δις.
  • στις κύριες συντάξεις, οι εκκρεμείς αιτήσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ξεπερνούν τις 198.000.
  • ο e-ΕΦΚΑ οφείλει να καταβάλει το επόμενο διάστημα 450 εκατομμύρια ευρώ από τις αναδρομικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.10.2019.

Έτσι ρωτούν τον Υπουργό:

  • Ποια είναι η πορεία των εσόδων του e-ΕΦΚΑ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο;
  • Ισχύουν οι πληροφορίες για αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά 100% σε μόλις 10 μήνες, δηλαδή ότι ανέρχονται κοντά στις 200.000;
  • Για ποιους λόγους έγινε η μετάθεση πληρωμής των αναδρομικών αυξήσεων που προβλέπει ο ν.4670/2020 για τον Οκτώβριο;
  • Πότε αναμένεται να πιστωθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που προβλέπει ο ν.4670/2020;
  • Πότε αναμένεται να μεταφερθούν στον e-ΕΦΚΑ τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, που είναι σε αναστολή η σύμβασή τους και τα οποία έχει αναλάβει να τα καταβάλει το κράτος;
  • Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες απώλειες εσόδων των προσεχών μηνών λόγω της αύξησης της ανεργίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης;
Tags
Back to top button