Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Στο στόχαστρο συγκεκριμένο ΚΕΚ: Απόπειρα να στηθεί τουρκικό δίκτυο πρακτόρων με «παγίδα» την τουρκική γλώσσα

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί για μία ακόμη φορά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με αφορμή την αυξημένη κατασκοπευτική δραστηριότητα που επιδεικνύει τελευταία η τουρκική πλευρά.

Η Αγκυρα, συνεχίζοντας τις προσπάθειές της να στήσει δίκτυα πληροφοριών στην ελληνική νησιωτική επικράτεια, εμφανίζεται να επιδιώκει μέσω των κοινωνικών δικτύων αλλά και της χρήσης υψηλής τεχνολογίας και λογισμικών να υποκλέψει ευαίσθητες πληροφορίες από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν σε νησιά του Αιγαίου με μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Στο στόχαστρο συγκεκριμένο ΚΕΚ

Σύμφωνα με τον Γ. Διονυσόπουλο και το πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες εβδομάδες οι αρμόδιες υπηρεσίες Αντικατασκοπείας του Πενταγώνου έχουν θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που δραστηριοποιείται σε νησί του Αιγαίου παραδίδοντας δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας για το προσωπικό που υπηρετεί στα Σώματα Ασφαλείας, στην ΕΥΠ, στις Ε.Δ. και τα δικαστήρια.

Η έναρξη των σεμιναρίων προβλεπόταν να ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να τα παρακολουθήσουν θα χωρίζονταν σε δύο τμήματα, προχωρημένων και αρχαρίων.

Η όλη διαδικασία θα υλοποιούνταν μέσω μιας εξειδικευμένης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, με τους συμμετέχοντες να καλούνται να συμπληρώσουν νωρίτερα όχι μόνο τα πλήρη προσωπικά στοιχεία τους, αλλά και πληροφορίες οι οποίες ήταν περιττές και άσχετες με τη διαδικασία εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, όπως η επαγγελματική τους ιδιότητα και η θέση που κατέχουν στην υπηρεσία τους.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου, οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν να συμπληρώσουν έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο εγγραφής οφείλοντας αρχικά να συνδεθούν με το προσωπικό τους προφίλ στην Google και ακολούθως να συμπληρώσουν υποχρεωτικά πεδία της φόρμας εγγραφής δηλώνοντας προσωπικά τους στοιχεία όπως τόπος εργασίας, ΑΦΜ, κινητό τηλέφωνο, e-mail και φορέας/θέση εργασίας.

Εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι το συγκεκριμένο ΚΕΚ απέφυγε να αναρτήσει το εν λόγω δωρεάν πρόγραμμα εκμάθησης τουρκικών στην επίσημη ιστοσελίδα του, επιλέγοντας να στείλει επιστολή ενημέρωσης των ενδιαφερομένων στους φορείς του νησιού όπου δραστηριοποιείται.

Ερωτήματα για την εμπλοκή συγκεκριμένου προσώπου

Η ανησυχία των ελληνικών αρχών ότι η Τουρκία επιχειρεί να αλιεύσει κρίσιμα προσωπικά δεδομένα του προσωπικού που υπηρετεί σε καίριες θέσεις στην Άμυνα, στην Ασφάλεια αλλά και την Αντικατασκοπεία, στην προκειμένη περίπτωση του ελληνικού ακριτικού νησιού, έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο λόγω της εμπλοκής συγκεκριμένου προσώπου στη διαδικασία εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας προς τους ενδιαφερομένους.

Πρόκειται για πρόσωπο που έχει απασχολήσει με τη δράση του τις ελληνικές αρχές καθώς εμφανίζεται να έχει αναφορές στη γειτονική χώρα, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τον ρόλο του. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, κατά το παρελθόν, έχοντας κληθεί σε εκδήλωση επεξήγησης τουρκικών όρων σε υπηρεσιακά στελέχη επιφορτισμένα με την Άμυνα και την Ασφάλεια του νησιού όπου δραστηριοποιείται, είχε προκαλέσει την καχυποψία των συμμετεχόντων εξαιτίας της στάσης αλλά και των ερωτήσεων που έκανε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεργασία μαζί του.

Οπως αναφέρεται επίσης, το εν λόγω πρόσωπο, κατά τη διάρκεια διαδικτυακών μαθημάτων ή σεμιναρίων εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, όταν μεταξύ αυτών που τα παρακολουθούσαν συμπεριλαμβανόταν και ένστολο προσωπικό, το καλούσε να έχει ανοιχτές τις κάμερες των υπολογιστών του δηλώνοντας την υπηρεσία και την ακριβή θέση όπου υπηρετεί.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου, αξιολογώντας τα παραπάνω δεδομένα και εν όψει του «πολύ σοβαρού κινδύνου» να υπάρξουν «ανεπιθύμητες διαρροές», αλλά και «αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ένστολου προσωπικού, όπως και των θέσεων και των εγκαταστάσεων όπου υπηρετεί», κινήθηκαν άμεσα ενημερώνοντας τους ενδιαφερομένους και τις υπηρεσίες τους για τον κίνδυνο που υπάρχει.

«Προς ανάσχεση πιθανού κινδύνου ανεπιθύμητων διαρροών, θεωρείται επιβεβλημένη η δέουσα άμεση ενημέρωση του συμμετέχοντος στο σεμινάριο στρατιωτικού και αστυνομικού προσωπικού του νησιού, ώστε να προληφθεί κάθε πιθανότητα αλιεύσεως στοιχείων που άπτονται ευθέως της εθνικής ασφάλειας της χώρας είτε σε αναρμόδια πρόσωπα είτε σε χρήστες μη ενδεδειγμένους για εθνικούς λόγους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ενημέρωση.

Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά τουρκικής κατασκοπείας 

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά τουρκικής κατασκοπείας σε βάρος της χώρας μας, με την Αγκυρα να επιστρατεύει για τον σκοπό αυτό ακόμη και υπηκόους τρίτων χωρών.

Ενδεικτικά να επισημάνουμε ότι η πλέον πρόσφατη υπόθεση κατασκοπείας που βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 και αφορούσε τη δράση δύο Ελλήνων μουσουλμάνων, ενός μάγειρα στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο και του γραμματέα του τουρκικού προξενείου Ρόδου, οι οποίοι είχαν εμφανιστεί να καταγράφουν τις δραστηριότητες αλλά και τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και τη Νίσυρο.

Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, «η αξία που έχει η ανθρώπινη εμπλοκή στη συλλογή των πληροφοριών θεωρείται ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την όποια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανθρώπινη παρατήρηση είναι σε θέση να καταγράψει, πέρα από αριθμητικά, κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δυνάμεων ασφαλείας, π.χ. εάν πρόκειται για οπλίτες που απλώς υπηρετούν τη θητεία τους ή εάν πρόκειται για άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, δίνοντας έτσι μια συνολική εικόνα στους αποδέκτες των πληροφοριών αναφορικά με τις πραγματικές δυνατότητες άμυνας μιας περιοχής».

Tags
Back to top button