Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε το στέλεχος της ΝΔ Ζωή Ρούσσου για την βουλευτική έδρα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε η πρώτη αναπληρωματική βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Πειραιά, Ζωή Ρούσσου, κατά της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Δεκέμβριος 2020), με την οποία απέρριψε την ένστασή της κατά της εκλογιμότητας του συνυποψηφίου της βουλευτή, Νίκου Μανωλάκου.

Η Ζωή Ρούσσου είχε υποστηρίξει ότι ο Νίκος Μανωλάκος είχε κώλυμα εκλογιμότητας, καθότι δεν είχαν παρέλθει 18 μήνες από την ημερομηνία που αποστρατεύθηκε ως αντιστράτηγος-διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) που είχε στην αρμοδιότητά του νησιά της Α’ Πειραιά (Αντικύθηρα, Φαλκονέρα, Άγιος Γεώργιος, κ.ά.). Το ΑΕΔ ωστόσο απέρριψε την ένστασή της βασιζόμενο σε στρατιωτικές βεβαιώσεις που προσκόμισε ο Νίκος Μανωλάκος και ανέφεραν ότι τα νησιά αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) και όχι στην ΑΣΔΕΝ.

Η ΑΣΔΥΣ, όμως, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπάγεται στα Σώματα του Στρατού Ξηράς και παρέχει μόνον υποστήριξη διοικητικής ή λογιστικής μορφής σε όλους τους σχηματισμούς, ενώ αντίθετα η ΑΣΔΕΝ υπάγεται στα όπλα του Στρατού Ξηράς, με κύρια αποστολή της τη διεξαγωγή του αγώνα ή την άμεση συμμετοχή σε αυτόν δηλαδή πολεμικές ενέργειες.

Για τον δίκαιο των ισχυρισμών της, η Ζωή Ρούσσου επικαλείται και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για αρμοδιότητα της ΑΣΔΕΝ εντός των Αντικυθήρων, αλλά και της πρώην υφυπουργού, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, για την αρμοδιότητα της ΑΣΔΕΝ εντός ΝΑΤΟ.

Ψεύτικος χάρτης;

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΑΕΔ, ο Νίκος Μανωλάκος προσκόμισε ένα χάρτη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που φέρεται να απεικόνιζε τα όρια μεταξύ ΑΣΔΕΝ και ΑΣΔΥΣ. Η ΓΥΣ, ωστόσο, αρνείται ότι έχει χορηγήσει χάρτη με όρια καθώς δεν διαθέτει τέτοια στοιχεία ούτε έχει την αποτύπωση της διάκρισης των χώρων ευθύνης των δύο αυτών στρατιωτικών σχηματισμών!

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός είναι, ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ, απαντώντας σε αίτημα της Ζωής Ρούσσου για χορήγηση εγγράφου που απεστάλη στο ΑΕΔ, ανέφερε: «μετά από πρόχειρη έρευνα δεν κατέστη δυνατή η εύρεση του παραπάνω εγγράφου…»! Αρνητική απάντηση για τη χορήγηση εγγράφων έλαβε και από την Πρόεδρο του ΑΕΔ και Πρόεδρο του ΣτΕ, Ειρήνη Σαρπ, η οποία αναφέρει ότι «…μετά την έκδοση αποφάσεως, δεν χορηγούνται από το Δικαστήριο στοιχεία του φακέλου αφού η δίκη έχει τελειώσει και ο φάκελος αρχειοθετείται, με όσα στοιχεία παραμένουν σε αυτόν».

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στην προσφυγή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες, η Ζωή Ρούσσου υποστηρίζει ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6-1 της ΕΣΔΑ για υποχρέωση αιτιολογίας των αποφάσεων, καθώς και της δικονομικής ισότητας των διαδίκων. Επίσης, υπήρξε σαφής παραβίαση του άρθρου 34 της ΕΣΔΑ με την άρνηση να της χορηγηθούν αντίγραφα του συνόλου της δικογραφίας, ενώ έγγραφα κρίσιμα για την υπόθεσή της αρνούνται να της χορηγήσουν και οι Διοικητικές Αρχές, στις οποίες έχει απευθυνθεί εγγράφως.

Tags
Back to top button