Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου δυο κούροι από το ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας (φωτό)

Οι κούροι από το ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας στο λιμάνι του Εμπορειού της Χίου κοσμούν πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, με τη βοήθεια των ειδικών του Μουσείου της Ακρόπολης.

Πρόκειται για δυο αγάλματα από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. που, σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, ανασκάφηκαν το 2004 από την αρχαιολόγο Κοκκώνα Ρούμπου της τότε Κ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων στην οποία υπάγονταν η Χίος. 

Ο ένας κούρος προέρχεται από εργαστήριο της Πάρου του 560 π.Χ., ενώ ο δεύτερος έχει σμιλευτεί πιθανά σε χιώτικο εργαστήριο την περίοδο 575-550 π.Χ. περίπου. 

Ας σημειωθεί ότι η ανασκαφή της κ. Ρούμπου έρχεται ως συνέχεια παλιότερης ανασκαφής της δεκαετίας του 1950 από την ομάδα του Άγγλου αρχαιολόγου Μπόρντμαν και επιβεβαίωσε τη λατρεία του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας αφού, εκτός των κούρων, ανασκάφτηκαν και κεραμικοί κύλικες με την επιγραφή «ΑΠΟΛΛΩΝΙ».

Από το 2004 τα σημαντικά αυτά δείγματα της πλαστικής του 6ο π.Χ. αιώνα παρέμειναν σε αποθήκη της υπηρεσίας παρά τις προσπάθειες των στελεχών της να εκτεθούν. 

Τελικά με πρωτοβουλία της κ. Βάσση και τη συμβολή του Μουσείου της Ακρόπολης του οποίου ο διευθυντής Δημήτρης Παντερμαλής έσπευσε να δεχθεί τη σχετική πρόταση, οι συντηρητές του Μουσείου Ακρόπολης Γιώργος Χατζελένης και Δημήτρης Κιλκής συνεργαζόμενοι με υπαλλήλους της Εφορείας Χίου μετέφεραν τα αγάλματα στη θέση όπου εκτίθενται σήμερα. 

«Το πρόβλημα της στήριξής τους», λέει η κ. Βάσση «λύθηκε με την τεχνολογία του Μουσείου της Ακρόπολης. Τα τμήματα των κούρων που έλειπαν συμπληρώθηκαν με βιδωτούς ανοξείδωτους χαλύβδινους ράβδους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και politischios.gr

Tags
Back to top button