Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Στην Ανταρκτική εντόπισαν οι ερευνητές το βαθύτερο μέρος της Γης στη στεριά (βίντεο-φωτο)

Στην ανατολική πλευρά της Ανταρκτικής, κάτω από τον παγετώνα Ντένμαν εντόπισαν ερευνητές το βαθύτερο μέρος της Γης, σε μια τάφρο που βρίσκεται περίπου 3,5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο εντοπισμός του σημείου αυτού - σημειωτέον ότι μόνον στον ωκεανό υπάρχουν βαθύτερα σημεία της επιφάνειας του φλοιού της Γης (βλ. Τάφρος των Μαριανών με βάθος 10.971 μ. στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό) – έγινε στο πλαίσιο λεπτομερούς χαρτογράφησης της στεριάς της Ανταρκτικής κάτω από τους αιώνιους πάγους της.

O χάρτης της Ανταρκτικής κάτω από τους αιώνιους πάγους

Η διεθνής ομάδα των ερευνητών, υπό ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που ειδικεύονται στους παγετώνες, δημιούργησαν τον χάρτη χρησιμοποιώντας δεδομένα που συγκέντρωσαν 19 ερευνητικά ινστιτούτα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην Ανταρκτική, δηλαδή μεταξύ άλλων απεικονίσεις ραντάρ και δορυφορικές φωτογραφίες του πάχους του πάγου και του εδάφους που βρίσκεται από κάτω. (Το βαθύτερο σημείο της Γης στη στεριά εμφανίζεται στο δεύτερο λεπτό από την έναρξη του παρακάτω βίντεο:)

O χάρτης και τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Nature Geoscience. ΟΙ

Oι ερευνητές γνώριζαν ότι ο μεγάλος αυτός παγετώνας στην ανατολική Ανταρκτική έκρυβε από κάτω μια κοιλότητα, αλλά δεν είχαν ιδέα πόσο βαθιά ήταν. Είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες για μια ακριβή μέτρηση, αλλά δεν είχαν αποδώσει. Με τη νέα τεχνική οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν το βάθος της στα 3,5 χλμ (2,17 μίλια ή 11.482 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να συμπεράνουν ότι είναι το βαθύτερο σημείο της Γης στη στεριά. Η κοιλότητα αυτή έχει μήκος περίπου εκατό χλμ. και πλάτος περίπου 20 χλμ. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό της, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρα Μάθιου Μόρλιγχεμ, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν καλύτερα πώς θα αντιδράσει τα επόμενα χρόνια η Ανταρκτική στην κλιματική αλλαγή. Γνωρίζοντας καλύτερα το τοπίο κάτω από τους πάγους της μπορούν να δημιουργήσουν ακριβέστερα μοντέλα για την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των ωκεανών.


 

Tags
Back to top button