Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Δοξολογία για την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης παρέστησαν οι Πρόεδροι της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στην επίσημη Δοξολογία που έγινε στον πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Τασούλα έχει ως εξής:

«Τη σημερινή μέρα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, βαρύνουν δύο σπουδαίες και ονομαστές γιορτές. Μία γιορτή πίστεως και μια γιορτή ελευθερίας. Γιορτάζουμε τον Άγιο Δημήτριο τον Μεγαλομάρτυρα, τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης, τον μέγα της Θεσσαλονίκης φρουρών, ο οποίος με αυταπάρνηση και γενναιότητα υπερασπίστηκε τη χριστιανική του πίστη εις βάρος της ζωής του την εποχή των τρομακτικών διωγμών του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και του καίσαρα Γαλέριου. Είναι ο Άγιος ο δημοφιλέστερος, είναι ο Άγιος ο οποίος πάντα σκέπει και προστατεύει τη Θεσσαλονίκη.

Και γιορτάζουμε σήμερα, συγχρόνως, τη γιορτή της ελευθερίας, την απελευθέρωση της πόλεως ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, σαν σήμερα το 1912 οπότε και υπεγράφη το Πρωτόκολλο Παραδόσεως της πόλης από τον Τούρκο στρατιωτικό διοικητή Ταχσίμ Πασά και τους Έλληνες αξιωματικούς εκπροσώπους του ελληνικού Γενικού Στρατηγείου, αντισυνταγματάρχη Δούσμανη και λοχαγό Μεταξά.

Αυτή η μέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στους Βαλκανικούς Πολέμους είναι μέρα δικαίωσης της ενότητας και της ομοφροσύνης του ελληνικού λαού και στου στρατού και της ηγεσίας του. Ξεκίνησε ο Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος στις 5 Οκτωβρίου και μέσα στον Οκτώβριο ελευθερώθηκαν πάρα πολλές πόλεις. Και σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, τιμούμε την απελευθέρωση της, τιμούμε την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό, χάρη στη θυσία στρατιωτών, αξιωματικών και εθελοντών, η οποία θυσία έφερε τη νίκη.

Εμπνεόμαστε, τιμούμε, θυμόμαστε και παραδειγματιζόμαστε από αυτή την νίκη. Και να ξέρετε αυτή η έμπνευση, αυτός ο παραδειγματισμός, αυτή η ενθύμηση δεν έχει να κάνει μόνο με το παρελθόν, έχει να κάνει κυρίως με το παρόν και το μέλλον. Γιατί όταν ένας λαός έχει τέτοιες ενθυμήσεις, έχει τέτοια παραδείγματα, όπως εκείνα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της ενσωμάτωσης της Μακεδονίας στην Ελλάδα, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, με σιγουριά και με αυτοπεποίθηση. Χρόνια πολλά από τη Θεσσαλονίκη».

Στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Ύψιστος στόχος της Κύπρου και της Ελλάδας είναι η απελευθέρωση της Κύπρου και τερματισμός της τουρκικής κατοχής» Aυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικος Χριστοδουλίδης  μετά το πέρας της πανηγυρικής δοξολογίας για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, στην οποία παρέστη ως επίτιμος προσκεκλημένος μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Την Ελλάδα και Κύπρο «ενώνουν κοινές επιδιώξεις, κοινοί στόχοι για απελευθέρωση της Κύπρου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε επίσης ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία για να τιμήσουμε τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, εγκαινιάζουμε σήμερα την πρώτη έδρα Κυπριακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τα ακόλουθα: «Αποτελεί ύψιστη τιμή να εκπροσωπώ τον Κυπριακό Ελληνισμό, να εκπροσωπώ τον κυπριακό λαό στην επίσημη δοξολογία για τον Άγιο Δημήτριο, στην επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης. Σε μια τέτοια σημαντική μέρα αποφασίσαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, για να τιμήσουμε και τον πολιούχο Άγιο της Πόλης, για να τιμήσουμε τη Θεσσαλονίκη, για να τιμήσουμε τη Μακεδονία, να κάνουμε τα εγκαίνια της πρώτης Έδρας Κυπριακών Σπουδών εκτός Κύπρου, εδώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι την Κύπρο και την Ελλάδα ενώνουν κοινοί αγώνες. «Η πλειοψηφία των Κυπρίων που έπεσαν εκτός Κύπρου ήταν εδώ, στα ευλογημένα χώματα της Μακεδονίας» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι τις δύο χώρες ενώνουν κοινές επιδιώξεις και κοινοί στόχοι. «Μέσα από έναν συνεχή συντονισμό, εργαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους μας, με ύψιστο στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής. Πενήντα ένα χρόνια μετά, τα εδάφη της Κύπρου, τα εδάφη ενός σημαντικού μέρους του Ελληνισμού, συνεχίζουν να είναι υπό κατοχή. Και όσο συνεχίζεται αυτή η παράνομη κατάσταση πραγμάτων δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πράξουμε το παν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες. Στο πλαίσιο του εορτασμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Τασούλα στο επίσημο γεύμα που θα παραθέσουν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Ηπείρου-Μακεδονίας Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Πηγές:  και 

Tags
Back to top button