
Τις τελευταίες ώρες έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο που -επικαλούμενα πολιτικούς αναλυτές- υποστηρίζουν ότι είναι αρκετά πιθανό ΗΠΑ και Ρωσία να συμφωνήσουν στην από κοινού εξερεύνηση και εκμετάλλευση της περιοχής της Αρκτικής.
Μυστική Συμφωνία στα Σκαριά;
Αναλυτικότερα και όπως ήδη γνωρίζετε, στην βορειότερη περιοχή του πλανήτη μας διακυβέβονται δισεκατομμύρια, ίσως και τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα συμφέροντά είναι πολλά και οι ειδικοί πιστεύουν πως αυτή η πλούσια σε φυσικού πόρους περιοχή ίσως μετατραπεί σε πεδίο μάχης πολύ σύντομα.
Πάρα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να μελετά σοβαρά έναν τρόπο να συμμετάσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην «μοιρασιά» της Αρκτικής χωρίς στρατιωτικά μέσα. Όπως όλα δείχνουν η καλύτερη ευκαιρία που έχει η Ουάσιγκτον για να πετύχει κάτι τέτοιο είναι με την βοήθεια της Ρωσίας.
Σήμερα η Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αρκτικής. Η Μόσχα διαθέτει στόλο πανίσχυρων παγοθραυστικών, ενώ επιχειρεί οπλικά συστήματα, πλατφόρμες και στρατεύματα σε διάφορα σημεία της περιοχής. Πολύ πρόσφατα μάλιστα ο Ρώσος ηγέτης ανακοίνωσε πως θα δαπανηθούν πολλά για την ενίσχυση των ρωσικών υποδομών στο βόρειο τμήμα της χώρας, ειδικά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ρωσικού στρατού.
Πολλοί πολιτικοί αναλυτές ξεκίνησαν να πιστεύουν πως υπάρχει κάποια μυστική και άτυπη συμφωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν όταν ο επικεφαλής της Μόσχας ξεκίνησε να στηρίζει την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να προσαρτήσουν οι ΗΠΑ την Γροιλανδία από την Δανία.
Το ζήτημα είναι εάν αυτή η συμφωνία περιορίζεται στην Γροιλανδία. Δηλαδή, είναι βέβαιο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο τμήμα της Αρκτικής στο μέλλον; Αν το κάνουν ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας και ποια της Κίνας;
Να μην ξεχνάμε πως και η Κίνα διεκδικεί μερίδιο της Αρκτικής. Πολλοί πιστεύουν πως ο Πούτιν υποσχέθηκε στον Κινέζο πρόεδρο το δικό του μερίδιο εάν το Πεκίνο βοηθούσε οικονομικά την Ρωσία.
Και κάπως έτσι γεννάται το απόλυτο ερώτημα: θα μπορέσουν ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα να συνυπάρξουν στην «πάμπλουτη» Αρκτική χωρίς να εμπλακούν στρατιωτικά μεταξύ τους;
Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά αυτήν την στιγμή είναι πως το ελπίζουμε!