Η Ελληνική Αστυνομία, κατάφερε και «ξεσκέπασε», ένα μεγάλο κύκλωμα Ρομά, το οποίο διέπραττε... παντός είδους παρανομίες τόσο σε Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης χρονολογείται από το 2018 και προκαλεί, αν μη τι άλλο, αίσθηση εάν σκεφτεί κάνεις τόσο τον αριθμό των κλοπών όσο και τη σύνθεση της σπείρας.
Όπως προκύπτει από τη σχετική δικογραφία, το κύκλωμα είχε τελέσει πάνω από 60 κλοπές με λεία προϊόντα αξίας δεκάδων χιλιάδες ευρώ.
Τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης συνδέονταν με συγγενικό δεσμό, ανάμεσα σε αυτά γυναίκες ακόμη και μικρά παιδιά. Μάλιστα, σε ορισμένες αξιόποινες πράξεις συμμετείχαν άθελά τους παιδιά ακόμη και δυο ετών που τίθεντο σε κίνδυνο.
Πώς δρούσε η σπείρα των Ρομά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα
Η δράση της σπείρας επικεντρωνόταν σε καταστήματα σε πολλές περιοχές της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης όπως και των Ιωαννίνων. Η οργάνωση είχε αναπτύξει τις δικές της μεθόδους. Σε κάθε παράνομη ενέργεια συμμετείχε μια γυναίκα όπως και ένα πρόσωπο ικανό να αποσπάσει την προσοχή του θύματος.
Οι δράστες εισέβαλαν σε καταστήματα, γνώριζαν τι θα αφαιρέσουν, έχοντας μελετήσει καλά τον χώρο όπου επρόκειτο να δράσουν και αποσπούσαν από φορητούς υπολογιστές μέχρι γάλα και ελαιόλαδο, σε μεγάλες ποσότητες, αναλόγως το μέρος το οποίο επέλεγαν να ληστέψουν.
Οι γυναίκες συνήθιζαν να φορούν μακριά φορέματα ώστε να μπορούν να κρύψουν τα αντικείμενα που αποσπούσαν. Συνήθως η σπείρα «χτυπούσε» ανά δύο ή τέσσερα άτομα, ενώ εκμεταλλευόταν και παιδιά τα οποία είχαν έναν διακριτικό ρόλο στην όλη υπόθεση.
Όταν έφταναν τα δύσκολα και γίνονταν αντιληπτοί, οι δράστες συνήθιζαν να κάνουν επίκληση στο συναίσθημα ενώ μετέρχονταν ακόμη και τη δικαιολογία της αδιαθεσίας λόγω εγκυμοσύνης για να πέσουν στα «μαλακά».
Η τακτική τους ήταν να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με υφασμάτινη μάσκα, κάτι που ήταν άλλωστε αναγκαίο λόγω των επιβεβλημένων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Επιστρέφουν τα κλοπιμαία για να πέσουν στα «μαλακά»
Η δικηγόρος τριών μελών της συμμορίας, Ανθούλα Ανάσογλου, σε δήλωσή της, αναφέρει ότι οι τρεις κατηγορούμενοι που εκπροσωπεί πρόκειται να επιστρέψουν τα κλοπιμαία.
«Οι εντολείς μου, φανερά μετανιωμένοι και με συνείδηση της απαξίας των πράξεών τους, προχώρησαν σε ολοσχερή αποζημίωση των ιδιοκτητών των καταστημάτων τα οποία ζημίωσαν. Μάλιστα, σε δυο μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Lidl Hellas και η Κωτσόβολος προχώρησαν σε επίδοση εξώδικης πρόσκλησης. Όπως παραλάβουν το συνολικό ποσό των χρημάτων, μαζί και με χρηματική ικανοποίηση για τις απόπειρες. Σε περίπτωση δε που τα καταστήματα αρνηθούν την αποδοχή των αποζημιώσεων, οι εντολείς μου ζητούν να δώσουν οι εταιρίες τα χρήματα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Είναι γεγονός ότι τα λάθη είναι τραγικά όμως ο νομοθέτης σε αδικήματα που δεν ασκείται βία προβλέπει την αποζημίωση. Θεωρεί λοιπόν πως ο σκοπός του νόμου είναι σωφρονιστικός και όχι τιμωρητικός. Αν οι δύο μεγάλες επιχειρήσεις πιστεύουν ότι δεν έχουν ανάγκη των χρημάτων τα οποία έχασαν, μπορούν κάλλιστα να αποδώσουν αυτά σε ανθρώπους που πραγματικά τα χρειάζονται. Και όχι να παριστάνουν τους άτεγκτους».