
Πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη νεολαία, δέχθηκε ο Επίτροπος για θέματα Παιδείας Τίμπορ Ναβράτσιτς, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος ζήτησε από την Κομισιόν να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους οι πολιτικές για τη νεολαία απέτυχαν, με αποτέλεσμα οι νέοι να απογοητεύονται, να στρέφονται στην ακροδεξιά και να υιοθετούν αντιλήψεις απόσχισης από την Ένωση.
Ο Επίτροπος παρέπεμψε στο πρόγραμμα «Επένδυση στη νεολαία της Ευρώπης», στην οποία προτείνεται μια ανανεωμένη προσπάθεια για την υποστήριξη των νέων, την προώθηση της απασχόλησης των νέων, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, τη βελτίωση της επένδυσης στις δεξιότητες των νέων, καθώς και την προσφορά περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών για τους νέους να μάθουν, να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν ή να κάνουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.
Ο κ.Ναβράτσιτς διευκρίνισε ότι Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην κοινωνία σε ολόκληρη την ΕΕ και να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Τον Μάιο του 2017 η Επιτροπή πρότεινε για το Σώμα αυτό μια ειδική νομική βάση με προϋπολογισμό για τα επόμενα τρία έτη.
Ανέφερε επίσης ότι «τα κράτη μέλη έχουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη για την απασχόληση, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις πολιτικές για τη νεολαία, ενώ η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειές τους να χαράσσουν και να εφαρμόζουν αποτελεσματικές και επίκαιρες πολιτικές»
Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πώς σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει την καταγεγραμμένη σε έρευνες δυσπιστία των νέων απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την απογοήτευσή τους για το μέλλον, ο κ. Ναβράτσιτς απάντησε ότι η Κομισιόν σχεδιάζει μια νέα στρατηγική που θα επιδιώξει να προσφέρει στους νέους «τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους κατά τη χάραξη της πολιτικής της ΕΕ, μέσω διαδικτακών και μη διαβουλεύσεων».
Σημειώνεται, ότι πρόσφατη έρευνα σχετικά με τα «πιστεύω» των Ευρωπαίων νέων, κατέδειξε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει τη νεολαία της Ευρώπης για την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για το ότι, πέρα από μια οικονομική συμμαχία, αποτελεί και φορέα κοινωνικών αξιών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ