
Οι υγειονομικές αρχές της Τυνησίας ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο 30 Ιανουαρίου πως ενέκριναν το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» με βάση και τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.
«Το εμβόλιο Sputnik V έλαβε προσωρινή εγγραφή ενός έτους για διανομή στην αγορά της Τυνησίας, μέσω της διαδικασίας έκτακτης ανάγκης» ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας σε δήλωση που εξασφάλισε το Sputnik.
Η εξέλιξη αυτή, καθιστά την Τυνησία την τρίτη αφρικανική χώρα που καταχωρεί το ρωσικό εμβόλιο, μετά την Αλγερία και τη Γουινέα.
Το Sputnik V ήταν το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που καταχωρήθηκε στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι κατά 91,4% αποτελεσματικό στην ανοσοποίηση, με βάση τα δεδομένα από τους πρώτους 22.714 συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές.
Το εμβόλιο έχει ήδη καταχωρηθεί για επείγουσα χρήση σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Ουγγαρίας και της Παλαιστίνης. Παράλληλα, η διαδικασία εγγραφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.