
Το ρώσικο εμβόλιο «Sputnik V» είναι σχεδόν έτοιμο και ο διευθύνοντας σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, Κίριλ Ντμιτρίεφ μίλησε για τα βασικά υλικά του, με τον αδενοϊό να είναι ένα εξ αυτών.
Σύμφωνα με τους Ρώσους ερευνητές, το μυστικό του ρωσικού εμβολίου βρίσκεται στον αδενοϊό.
Πρόκειται για έναν ιό που προκαλεί το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα. Οι Ρώσοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικούς ανθρώπινους αδενοϊούς που προκαλούν κρυολογήματα και όχι έναν όπως άλλα εμβόλια όπως αυτό της Οξφόρδης ή αυτό που αναπτύσσει η Κίνα.
Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Άμεσου Ταμείου Επενδύσεων της Ρωσίας (RDIF), Κίριλ Ντμιτρίεφ, ο αμερικανικός στρατός χορηγεί στα στελέχη του εδώ και δεκαετίες φάρμακα για αδεονοϊούς.
«Εμβόλια με ανθρώπινους αδενοϊούς χορηγούνται στους Αμερικανούς που κατατάσσονται στον στρατό. Από το 1971 περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν αυτά τα εμβόλια. Τα εμβόλια αδενοϊών δεύτερης γενιάς εγκρίθηκαν από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2011 και χρησιμοποιούνται ακόμα από τον αμερικανικό στρατό» υπογραμμίζει απαντώντας στους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου για τον κορονοϊό.
Ο ΠΟΥ χαιρετίζει το «Sputnik V»: Μακρά η παράδοση της Ρωσίας στην ανάπτυξη εμβολίων
Ο Χανς Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, την Πέμπτη, εξήρε τη Ρωσία για τη μακρά της παράδοση στην ανάπτυξη εμβολίων.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, όσον αφορά το πρώτο εγγεγραμμένο εμβόλιο για τη θεραπεία του κορονοϊού, το ρωσικό «Sputnik V» θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης αποτελεσματικότητά του και να αξιολογηθεί η ασφάλειά του.
Υπενθυμίζεται πως το πρώτο εμβόλιο κατά της πανδημίας της COVID-19, με όνομα «Sputnik V», καταχωρήθηκε στη Ρωσία στις 11 Αυγούστου.
Παρόλο που ορισμένες δυτικές χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εμβολίου, καθώς δεν έχει περάσει ακόμη την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, το ρωσικό Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε ότι το «Sputnik V» υποβλήθηκε σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και αποδείχθηκε ικανό να δημιουργήσει ανοσία έναντι του ιού.
«Οποιαδήποτε πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίων είναι πολύ ενθαρρυντική είδηση. Αλλά, κάθε εμβόλιο πρέπει να περάσει από τα ίδια αυστηρά πρότυπα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια και, τελικά, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να το κάνουμε -κλινικές δοκιμές- πρώτη φάση, η δεύτερη φάση και η τρίτη φάση κατά την οποία το εμβόλιο χορηγείται σε πολύ μεγαλύτερο κοινό, για να δούμε πραγματικά εάν είναι ασφαλές. Και ο ΠΟΥ όντως καλείται να επανεξετάσει διεξοδικά τα δεδομένα» τόνισε ο κ. Κλούγκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την κριτική που δέχτηκε από τη Δύση το ρωσικό εμβόλιο, η δρ Κάθριν Σμόλγουντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης, επισήμανε ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την ασφάλεια, δεν αφορούν τη Ρωσία.