Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπουδαίο εύρημα: Τάφος πολεμιστή των μυκηναϊκών χρόνων εντοπίστηκε στο Μαραθώνα (εικόνα)

Ένα ιδιαίτερο και σπάνιο εύρημα, που φανερώνει τη διαχρονική σημασία του Μαραθώνα ως τόπου μνήμης για την αρχαία Αθήνα, πριν και μετά τη μεγάλη μάχη του 490 πΧ, αποκαλύφθηκε το 2016, κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη θέση Πλάσι.

Πρόκειται για έναν κτιστό τάφο πολεμιστή των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων (περ. 1600 πΧ), ο οποίος ήταν οπλισμένος με ξίφος, δόρυ, εγχειρίδιο, μαχαίρι και βέλη.

Σχεδόν μια χιλιετία αργότερα, στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους (περ. 700 πΧ), ο τάφος αποκαλύφθηκε από τους κατοίκους του δήμου Μαραθώνα, οι οποίοι άφησαν τα όπλα στη θέση τους, συνέλεξαν με προσοχή και σχολαστικότητα τα οστά του νεκρού, πιθανώς θεωρώντας ότι ανήκει σε έναν προαιώνιο μυθικό ήρωα και ίδρυσαν πάνω από τον τάφο ένα ιερό προς τιμήν του.

Το ιερό αυτό καταστράφηκε την εποχή της μεγάλης μάχης, πολύ πιθανώς από τον περσικό στρατό και εγκαταλείφθηκε, αφού πλέον τον κυρίαρχο τόπο ιστορικής μνήμης στην περιοχή αποτέλεσε ο Τύμβος του Μαραθώνα.

Ο λακκοειδής τάφος του πολεμιστή

Τα παραπάνω θα παρουσιαστούν την Παρασκευή, 7 Απριλίου, στις 17.00, στο πλαίσιο του 11ου Επιστημονικού Συμποσίου «Ανασκαφή και Έρευνα XI» που διοργανώνει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 6 και 7 Απριλίου 2017 (9.00-20.00), στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Στο Συμπόσιο θα παρουσιαστεί το ερευνητικό έργο των μελών του Τομέα, ενώ η ειδική συνεδρία της Παρασκευής θα αφορά τα αποτελέσματα της πανεπιστημιακής ανασκαφής στο Πλάσι Μαραθώνα. Η ανασκαφή διεξάγεται από το 2014 σε μικρή απόσταση από τον Τύμβο του Μαραθώνα.

Tags
Back to top button