Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σπεύδουν οι Έλληνες για καύσιμα στη Βουλγαρία μετά το άνοιγμα των συνόρων

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας άλλαξαν δραστικά, καθώς η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν επίσημα στη ζώνη Σένγκεν.

Η διέλευση πλέον γίνεται χωρίς κανέναν έλεγχο ή καθυστέρηση, κάτι που έχει προκαλέσει ενθουσιασμό, ιδιαίτερα στους οδηγούς και τους επιβάτες, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με φωτογραφίες και σχόλια για τη νέα πραγματικότητα.

Στον μεγαλύτερο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, τα κουβούκλια και τα κτήρια των τελωνείων παραμένουν έρημα, ενώ οι μπάρες στις δύο πλευρές είναι μόνιμα σηκωμένες.

Η χαρακτηριστική ταλαιπωρία με τις ουρές αυτοκινήτων και φορτηγών, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε καθημερινότητα, έχει πλέον εξαφανιστεί.

Γέμισαν τα πρατήρια με Έλληνες οδηγούς

 

 

Πολλοί οδηγοί εκμεταλλεύονται την απρόσκοπτη διέλευση για να επισκεφθούν πρατήρια καυσίμων στη Βουλγαρία, όπου οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες.

Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων στη Βουλγαρία είναι περίπου στο 1,28 το λίτρο, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 1,80 ευρώ.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το EU Oil Bulletin, η τιμή της βενζίνης στη Βουλγαρία στις 30 Δεκεμβρίου 2024 ανήλθε στα 2.50 BGN (1.28 ευρώ) ανά λίτρο, ενώ η αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου είναι εξίσου ελκυστική.

Θεοφάνεια ανά τον κόσμο: Από τα παγωμένα νερά της Βουλγαρίας στις προσευχές για Ειρήνη στα Ιεροσόλυμα


Η μέση τιμή της βενζίνης στη Βουλγαρία για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2024 ήταν 2.23 BGN (1.14 ευρώ), με την κατώτερη τιμή να καταγράφεται τον Μάιο του 2020 (1.60 BGN/0.82 ευρώ) και την υψηλότερη τον Ιούλιο του 2022 (3.37 BGN/1.73 ευρώ).


Σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο τιμών της ίδιας περιόδου (3.12 BGN/1.60 ευρώ), η Βουλγαρία εξακολουθεί να προσφέρει καύσιμα σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Αναλυτικά, για ένα όχημα με ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το κόστος πλήρους ανεφοδιασμού είναι:

- Στη Βουλγαρία: 1,28 ευρώ/λίτρο × 50 λίτρα = 64 ευρώ

- Στην Ελλάδα: 1,80 ευρώ/λίτρο × 50 λίτρα = 90 ευρώ

Αυτό, πρακτικά σημαίνει εξοικονόμηση 26 ευρώ ανά πλήρη εφοδιασμό στα 50 λίτρα ρεζερβουάρ. 

Παρόλο που οι εξελίξεις αυτές διευκολύνουν σημαντικά τη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων, έχουν προκύψει και προβληματισμοί. Η έλλειψη ελέγχων στα σύνορα εγείρει ανησυχίες για πιθανή αύξηση της παράνομης δραστηριότητας, όπως η λαθραία διακίνηση εμπορευμάτων και η μεταφορά παράνομων ουσιών. Επιπλέον, ορισμένοι εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια, καθώς η απουσία αστυνομικών και τελωνειακών ελέγχων αφήνει περιθώρια για ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Παρά τα όποια ερωτήματα, η ελεύθερη διέλευση μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει νέες προοπτικές για τη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού, ενώ ενισχύει τις διασυνοριακές σχέσεις και την οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, παραμένει ζητούμενο η εξισορρόπηση των ευκολιών με την ασφάλεια και την τήρηση των κανόνων.

Tags
Back to top button