Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Σουδάν: Στους 87 οι νεκροί από τις συγκρούσεις στο Δυτικό Νταρφούρ

Τους 87 έχουν φτάσει οι νεκροί στις συγκρούσεις μεταξύ φυλών γύρω από την Ελ Τζενέινα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Δυτικού Νταρφούρ, όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενημέρωσε χθες Τετάρτη οργάνωση ιατρών.

Καταμετρήθηκαν επιπλέον «37 νεκροί και 59 τραυματίες», με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει «τους 87 νεκρούς και τους 191 τραυματίες», ανέφερε η τοπική οργάνωση της Κεντρικής Επιτροπής των Ιατρών, που ιδρύθηκε το 2016 και αντιπροσωπεύει τη σουδανική ιατρική κοινότητα.

Προηγούμενος απολογισμός, τον οποίο δημοσιοποίησε προχθές Τρίτη το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έκανε λόγο για 56 νεκρούς.

Η Επιτροπή τόνισε πως «καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο τις επιθέσεις εναντίον των ιατρικών εγκαταστάσεων και του ιατρικού προσωπικού», αναφερόμενη κυρίως σε μια επίθεση στο ιατρικό κέντρο Σουλτάν Τατζουντίν, που υπέστη πλήγματα με εκτοξευτήρες ρουκετών.

Η Επιτροπή χαρακτήρισε τέτοιες ενέργειες «βαρβαρότητα που δεν μπορεί επ’ ουδενί να δικαιολογηθεί».

Το βράδυ της Δευτέρας, οι σουδανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Δυτικό Νταρφούρ και ανέπτυξαν μονάδες του στρατού.

«Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και πτήσεις έχουν ανασταλεί» στην Ελ Τζενέινα, βασικό κόμβο του εφοδιασμού των οργανώσεων αρωγής στην περιοχή, πλήττοντας «πάνω από 700.000 ανθρώπους», τονίζει ο ΟΗΕ.

Τον Ιανουάριο, δύο εβδομάδες μετά το τέλος της αποστολής της κοινής ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ (MINUAD) , παρόμοιες συγκρούσεις είχαν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στο Δυτικό Νταρφούρ.

Η σύρραξη στο Νταρφούρ ξέσπασε το 2003, ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς του στρατηγού Όμαρ Ελ Μπασίρ στο Χαρτούμ και μέλη εθνικών μειονοτήτων, που θεωρούσαν ότι περιθωριοποιούνταν και αξίωναν πιο ισόνομη κατανομή της εξουσίας και των εσόδων από την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων.

Για να πατάξει τους αντάρτες, το καθεστώς του Ελ Μπασίρ ανέπτυξε την Τζαντζαουίντ, παραστρατιωτική ένοπλη οργάνωση αποτελούμενη κυρίως από άραβες νομάδες, που κατηγορήθηκε για «εθνικές εκκαθαρίσεις» και σωρεία βιασμών. Ο Όμαρ Ελ Μπασίρ –στη φυλακή σήμερα– καθώς και πρώην μέλη κυβερνήσεών του καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και διάπραξη «γενοκτονίας» στο Νταρφούρ.

Στον πόλεμο σκοτώθηκαν περίπου 300.000 άνθρωποι και 2,5 εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν, κυρίως τα πρώτα χρόνια των συγκρούσεων, κατά τον ΟΗΕ.

Τον Οκτώβριο, η μεταβατική κυβέρνηση, που σχηματίστηκε μετά την ανατροπή του αυταρχικού αρχηγού του κράτους Όμαρ Ελ Μπασίρ από τον στρατό έπειτα από πολύμηνες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με διάφορες οργανώσεις ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων κινημάτων του Νταρφούρ. Ωστόσο, ορισμένες οργανώσεις ανταρτών του Νταρφούρ δεν την υπέγραψαν.


 
Tags
Back to top button