και οι υπολοιπες δυτικές χώρες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν πλέον την βάση του Incirlik είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατα την συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.
Είπε πως «δεν είναι στις προθέσεις μας να κλείσει η βάση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χώρες που δεν μας βοηθάνε στον αγώνα κατά του ISIS θα παραμείνουν εκεί»
Ο Mevlut Cavusoglu είπε χαρακτηριστικά «η βάση του Incirlik δεν είναι στην ατζέντα μας αλλά ειδικά οι χώρες που δεν ήρθαν να μας υποστηρίξουν στον αγώνα εναντίον του ISIS δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να μένουν εκεί.Έρχονται οι πολίτες και μας λένε. Δώσαμε μάρτυρες εδώ (προφανώς αναφέρονται στους νεκρούς Τούρκους στρατιώτες στην Αλ Μπαμπ αλλά και στους δύο που έκαψε ζωντανούς το ISIS) γιατί δεν ήρθατε προς υποστήριξή μας; Αυτή είναι μια πολύ σωστή ερώτηση.»
«Τελευταία δεν βλέπουμε την αεροπορική στήριξη του Συνασπισμού. Δεδομένου ότι σχηματίσαμε έναν Συνασπισμό για την καταπολέμηση του ΙSIS και η Τουρκία προστατεύει τις εγκαταστάσεις, τότε γιατί δεν συμμετείχατε στις επιχειρήσεις; Ποιος είναι ο σκοπός σας τι ζητάτε; Δυνάμεις του ISIS έρχονται από τη Ράκα στην Αλ Μπαμπ και εμείς σας δίνουμε τις συντεταγμένες των θέσεών τους. Γιατί δεν τους χτυπάτε;» αναρωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.
Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που οι Τούρκοι έχουν συκγεντρώσει πάνω από 8.000 στρατιώτες γύρω από την Αλ Μπαμπ με τελικό σκοπό τον αποκλεισμό της πόλης από την Ράκκα για να μην εισέλθουν ποτέ ξανά στην πόλη ενισχύσεις των ισλαμιστών από την Ράκκα.
Η Τουρκία εισήλθε το καλοκαίρι του 2016 για πρώτη φορά στο συριακό έδαφος, υποστηρίζοντας τους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά και ενάντια στις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες προσπαθούσαν να ενοποιήσουν τα τρία κουρδικά καντόνια στη βόρεια Συρία.
Οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει τις YPG στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, γεγονός που έχει εξοργίσει την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή παρακλάδι του PKK κάτι που βέβαια ισχύει αλλά έτσι συμβαίνει όταν σε μια περιοχή τα γεωπολιτικά συμφέροντα συγκρούονται. Ο καθένας έχει την δική του ατζέντα κάτι που στην Ελλάδα το έχουμε ξεχάσει προ πολλού.