Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Σκύρος: Η πανέμορφη γη όπου πέθανε ο μυθικός βασιλιάς Θησέας (φωτό)

Φιλόξενη και πανέμορφη, η Σκύρος ανήκει στις Σποράδες αν και η απόσταση που τη χωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι μεγαλύτερη από αυτή που τη χωρίζει από την Εύβοια.

Το νησί χαρακτηρίζεται από τις φυσικές του αντιθέσεις και μοιάζει να έχει δύο εντελώς διαφορετικά «πρόσωπα» στο βόρειο και το νότιο τμήμα του: τον πευκόφυτο βορρά, τη Μερόη, και τον βραχώδη και τραχύ νότο, το Βουνό, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Στον βορρά δεσπόζει η κορυφή Όλυμπος και οι περιοχές γύρω του είναι κατάφυτες ενώ στον νότο κυριαρχεί ο ορεινός όγκος του Κόχυλα και τα χέρσα βραχώδη τοπία γύρω του. Μοιάζει σαν το μισό κομμάτι του νησιού να παραπέμπει στις υπόλοιπες Σποράδες και τη βόρειο Εύβοια και το άλλο μισό να θυμίζει τη νότια Εύβοια ή και τις Κυκλάδες.

Η Χώρα της Σκύρου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, κάτω από το βουνό Όλυμπος, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν ψηλό βράχο. Το επίνειό της είναι η Λιναριά, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων, όπου βρίσκεται και το βασικό λιμάνι του νησιού- το οποίο διαθέτει και αεροδρόμιο.

Στην πόλη βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, με σημαντικά εκθέματα από τις ανασκαφές στο Παλαμάρι που χρονολογούνται από τα 2500-3000 π.Χ. Στα βόρεια του οικισμού, στην πλατεία Ελευθερίας ή Μπρουκ, δεσπόζει το άγαλμα που έχει στη βάση του τη μορφή του Βρετανού ποιητή Ρόμπερτ Μπρουκ, ο οποίος πέθανε στη Σκύρο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η θέα από την πλατεία είναι απολαυστική, τόσο προς το νησί, με τα χαρακτηριστικά σπίτια του όσο και προς το απέραντο Αιγαίο. Στενά φιδογυριστά δρομάκια και σκαλιά προσκαλούν τον επισκέπτη να τα εξερευνήσει.

Το νησί αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία σε διαφορετικές εκδοχές. Εκεί λέγεται πως πέθανε ο βασιλιάς Θησέας ενώ ένας μύθος θέλει τη Θέτιδα να έκρυψε εκεί τον γιο της τον Αχιλλέα για να μην πάει εκείνος να πολεμήσει στην Τροία. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο Αχιλλέας ισοπέδωσε τη Σκύρο για να εκδικηθεί τη δολοφονία του Θησέα.

Η Σκύρος είναι πολύ γνωστή για τα περίφημα σκυριανά αλογάκια, τη σπάνια ράτσα μικρόσωμων αλόγων μοναδικής φυλής στον κόσμο, αλλά και για την τέχνη κατασκευής επίπλων όπως το σκυριανό σκαμνάκι που μοιάζει με μικρογραφία.

Οι πανέμορφες παραλίες της Σκύρου την αναδεικνύουν σε ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό αλλά πολλοί επιλέγουν το νησί και για εκδρομή τις Απόκριες. Το έθιμο του «Γέρου και της Κορέλας» μαζί με την Τράτα προσκαλούν τους επισκέπτες σε εκδηλώσεις διονυσιακής έκστασης.

Tags
Back to top button