Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σκόρδο και κρεμμύδι: Πόσο υγιεινά είναι τελικά;

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να καταναλώνουν πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά για να αποκτήσουν ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, ορισμένες φορές θεωρούν ότι τροφές όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο δεν προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά. 

Στην πραγματικότητα όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο…

Όλα τα είδη κρεμμυδιών είναι καλές πηγές βιταμίνης C, Β6, καλίου και φυλλικού οξέος, ενώ το σκόρδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, θειαμίνη, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, χαλκό και μαγγάνιο. Επιπλέον, τα κρεμμύδια και το σκόρδο έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και προσθέτουν γεύση σε ένα πιάτο, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε συστατικά όπως το βούτυρο και το αλάτι.

«Η ενσωμάτωση σκόρδου και κρεμμυδιών στην καθημερινή ρουτίνα μαγειρέματος δεν είναι μόνο καλή χάρη στις θρεπτικές ιδιότητες που προσφέρουν, αλλά θα κάνει επίσης τα γεύματά σας πιο νόστιμα», αναφέρει η Jessica Jones, διαιτολόγος με έδρα την Καλιφόρνια.

Είναι πλούσια σε οργανοσουλφικές ενώσεις, κάτι που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να είναι επωφελές για τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές πόσο καλά το σώμα αξιοποιεί αυτές τις ενώσεις μετά την κατανάλωση, ειδικά αν τα τρόφιμα μαγειρεύονται. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το ωμό σκόρδο μπορεί να προσφέρει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, έτσι μερικοί επιστήμονες προτείνουν να παραμείνει ωμό, θρυμματισμένο ή ψιλοκομμένο για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από το μαγείρεμα, ώστε να πραγματοποιηθούν οι αντιδράσεις από ένζυμα πριν από την προετοιμασία του.

Επιπλέον, περιέχουν φυτοχημικά που μπορούν να επηρεάσουν τις σωματικές διαδικασίες. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου τα φυτοχημικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχονται στο σκόρδο και τα κρεμμύδια, μπορούν να βελτιώσουν την ανοσολογική υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, εμποδίζοντας τις φλεγμονές, τις κυτταρικές βλάβες και τις βλάβες του DNA. Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια έχουν αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες.

Αναμφισβήτητα πάντως τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι ευεργετικά για την εντερική σας υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν πρεβιοτικά, ενώσεις που τροφοδοτούν τους μικροοργανισμούς σε ζυμωμένα τρόφιμα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου, όπως αναφέρει η Cara Harbstreet, διαιτολόγος στο Kansas City. Μία ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε μάλιστα ότι οι πρεβιοτικές ίνες, όπως αυτές που περιέχονται στο σκόρδο και τα κρεμμύδια, μπορεί να είναι ακόμα καλύτερες για το έντερο από τις ίνες σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

onmed.gr

Tags
Back to top button