Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Σκόπια: Σλάβοι και Αλβανοί θέλουν δημοψήφισμα για το όνομα – Αντίθετοι στην αλλαγή οι πολίτες

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια αποκάλυψε πως τόσο οι Σλάβοι κάτοικοι της χώρας όσο και οι Αλβανοί επιθυμούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Η πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά της αλλαγής του ονόματος και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ επιθυμούν να χρησιμοποιηθεί ο όρος  ‘БЈРМ’ (πΓΔΜ) για διεθνή χρήση, αλλά,  στο εσωτερικό να χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της χώρας, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που έλαβε χώρα από τις 27 Νοεμβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου, έρευνα την οποία ζήτησε η ιστοσελίδα  των Σκοπίων mkd.mk.

Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι οι Σκοπιανοί, εξακολουθούν να είναι εναντίον κάθε φημολογίας για την αλλαγή του ονόματος και γενικά τάσσονται κατά της αλλαγής αυτής.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι οι απαντήσεις  που δίνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα πολιτών της χώρας, των δύο μεγάλων κοινοτήτων, των Αλβανών και των Σλάβων, που οι δύο ομονοούν στην ανάγκη δημοψηφίσματος για το θέμα της αλλαγής του ονόματος.

Ονομασία για το ΝΑΤΟ

Στο ερώτημα «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε στην αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία» ως προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί, ενώ το 49 % τίθεται κατά.

Εκτός από αυτό το 49%, πάνω από 10% αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 59% των πολιτών είναι αντίθετοι με την αλλαγή του ονόματος ως προϋπόθεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σλάβοι και Αλβανοί

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που προκύπτουν, σχετικά με τη διαφορετική θέση σε σχέση με την εθνικότητα.

Το 81,4 τοις εκατό των Αλβανών θα συμφωνούσαν σε μια τέτοια κατάσταση (στο ίδιο θέμα το 15,6% των Σλάβων ήταν θετικό) και το 67,1% των Σλάβων δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί  τέτοιον εκβιασμό (7,2% των Αλβανών συμφωνεί με τη στάση αυτή των Σλάβων).

Οι πολίτες του κράτους των Σκοπίων, δεν είναι ακριβώς σίγουροι για «αν συμφωνούν ή διαφωνούν με απόφαση για το ζήτημα της ονομασίας που θα εγκριθεί στο Κοινοβούλιο και σε άλλα κρατικά όργανα»

Το 43,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμφωνούν με το Κοινοβούλιο και τις άλλες κρατικές αρχές στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ σε αυτήν τη στάση διαφωνεί το 46,7%.

Με βάση την εθνικότητα, το 77,2 τοις εκατό των Αλβανών συμφωνεί με αυτό, ενώ το 61,3 τοις εκατό των πολιτών της χώρας θα επιτρέψει στη Συνέλευση για το λογαριασμό τους την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα, η πλειοψηφία των Σλάβων και των Αλβανών συμφωνούν ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί μέσω της συλλογικής έκφρασης.

Για το  δημοψήφισμα το 60,4% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ, ενώ το 18,4% ήταν κατά. Επίσης, κατά οποιαδήποτε δημοψηφίσματος για το όνομα τίθεται το 14,2 τοις εκατό.

Σύμφωνα με την εθνικότητα, το 64,1% των Αλβανών και το 58,9% των Σλάβων αναφέρονται σε δημοψήφισμα.

Οι Αλβανοί  θα συμμετάσχουν σε ένα δημοψήφισμα για  επιβεβαιώσουν τη θέση τους στην αλλαγή του ονόματος για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, ενώ οι Σλάβοι  θα συμμετείχαν σε δημοψήφισμα για να δηλώσουν τη στάση τους εναντίον της αλλαγής του ονόματος.

Η δημοσκόπηση έγινε από μέλος της WIN-Gallup International, των Σκοπίων, σε οκτώ περιφέρειες στη χώρα με αντιπροσωπευτικό δείγμα τόσο στην εθνικότητα όσο και στην ηλικία και το φύλο. Επίπεδο εμπιστοσύνης 95% και οριακό σφάλμα στο +/- 2,82%.

Κ. Ανγκιούτσεφ: «Βόρεια ή Άνω ή Νέα Μακεδονία είναι ονομασίες αποδεκτές»

«Το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί. Βόρεια ή Άνω ή Νέα Μακεδονία, για αυτά ο λαός πρέπει να πει. Για μένα η Βόρεια, η Άνω και η Νέα  είναι προσδιορισμός ανεκτός», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Κότσο Ανγκιούτσεφ στην εκπομπή «Στάδιον» του καναλιού 77, το Σάββατο», γράφει η εφημερίδα «Νόβα Μακεδόνια» των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η  θεσμοθέτηση  του ονόματος  είναι ένα εσωτερικό θέμα που σχετίζεται με την οικονομία, διότι, εάν υπάρχει  οικονομική ευημερία και ένα κράτος δικαίου και μια σταθερή πολιτική κατάσταση, τα Σκόπια θα γίνουν μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Κόκκινη γραμμή η ταυτότητα του «Μακεδόνα»

«Όλες οι προσπάθειες για κάτι τέτοιο βρίσκονται  στη διαδικασία εξεύρεση λύσης και του συμβιβασμού στο όνομα. Γνωρίζω ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί.  Αυτή η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να ανοίξει συζήτηση για το θέμα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ άλλων και από την ελληνική πλευρά.

Η κόκκινη γραμμή για την οποία δεν πρέπει να ενδώσουμε  είναι η ταυτότητά μας, η ταυτότητας της ‘Μακεδονίας’, η γλώσσα … και όσο για το όνομα πρέπει να βρούμε ένα καθοριστικό παράγοντα που θα είναι διεθνώς αποδεκτός».

«Επομένως είμαι της άποψης ότι το θέμα πρέπει να λυθεί. Βόρεια,  Άνω ή Νέα Μακεδονία, αυτό πρέπει να πούμε στο λαό. Για μένα προσωπικά, το Βόρεια, Άνω ή Νέα Μακεδονία είναι ονόματα αποδεκτά», είπε ο Ανγκιούσεφ.

Tags
Back to top button