Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Σκληρή πολιτική σύγκρουση εφ'όλης της ύλης στην Βουλή: Έχουμε μια καλή συμφωνία δηλώνει ο Α.Τσίπρας

Σε σκληρή πολιτική σύγκρουση εφ 'όλης της ύλης – ενδεχομένως η σφοδρότερη κοινοβουλευτική μάχη των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη – εξελίχθηκε η προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.

Η κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε από την οικονομία αλλά επεκτάθηκε στην υπόθεση του Noor 1 και την εμπλοκή του κ. Πάνου Καμμένου και την θεσμική παρακμή με τις δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη και τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Βαρύτατους χαρακτηρισμούς αντάλλαξαν και στα ζητήματα ασφάλειας με αφορμή της κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια και στο Μενίδι αλλά και σε ζητήματα τρομοκρατίας.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας με σχεδόν οριακό τρόπο χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μπακαλόγατο» επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να αποκρούσει την σφοδρή κριτική του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με την ασφαλιστική και φορολογική λαίλαπα που έχει επιβληθεί στους έλληνες πολίτες. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «τρολ» ενώ παραδίδοντας μαθήματα πολιτικού σαβουάρ βιβ τον κάλεσε να αντιληφθεί ότι είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για συνειδητά ψεύδη και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει τους πολίτες παρουσιάζοντας ως success story την δέσμευση υψηλών πλεονασμάτων εως το 2060.

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να καλύψει πλήρως και τον κ. Πάνο Καμμένο αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση του Noor 1. Ο πρωθυπουργός υιοθέτησε την επιχειρηματολογία του υπουργου Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με την οποία επι 21 λεπτά επιχειρούσε να πείσει τον ισοβίτη για εμπορία ναρκωτικών να καταθέσει όσα γνωρίζει στην Δικαιοσύνη ενώ εμφανίστηκε αντίθετος με την προοπτική συγκρότησης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για την έρευνα της όζουσας υπόθεσης.

Επιπροσθέτως, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης εμφανίστηκαν με «κοινή γραμμή» απέναντι στην πολιτική θύελλα που έχουν προκαλέσει οι  παρεμβάσεις και οι απειλές του δεύτερου στην Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς. Επανέλαβαν δε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να σέβεται το κοινό περί Δικαίου αίσθημα.  

Το success story του Αλέξη Τσίπρα και ο «κλειδωμένος αλγόριθμος»

Τα βασικά σημεία της πρωτολογίας του κ. Τσίπρα αναφορικά με την οικονομία έχουν ως εξής:

-       Έχουμε συμφωνία. Και κατά γενική ομολογία, έχουμε καλή συμφωνία. Άρα, αυτός που θα πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του, δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής

-       Ο τρόπος με τον οποίο έχουν υποδεχθεί οι αγορές χρήματος τα αποτελέσματα της συμφωνίας της 15ης του Ιούνη, μιλά από μόνος του. Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι στις αγορές, οι αποδόσεις τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ και η πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου αποδεικνύει ότι η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επανέρχεται μέρα με τη μέρα.

-       Ακόμη και ο οίκος Moody’s, ίσως ο πιο αυστηρός παγκόσμιος αξιολογητής της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών και τραπεζών, αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν, επιτέλους, μετά από πάρα πολύ καιρό, αρχίσει να δανείζονται στις διεθνείς αγορές χρήματος με ανταγωνιστικά επιτόκια.

-       Άρα, εδώ δεν έχουμε απλώς μια υπόσχεση για το χρέος, ούτε καν, θα έλεγα, μια συγκεκριμένη δέσμευση. Αντίθετα, έχουμε μια σαφή περιγραφή, έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Όποιος, λοιπόν, επιθυμεί, μπορεί να μελετήσει αυτόν τον αλγόριθμο και να προσδιορίσει επακριβώς και ποσοτικά τα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος με μια ακολουθία απλών μαθηματικών πράξεων. Και πιστέψτε με, οι επενδυτές χρήματος, από ό,τι φαίνεται, επιθυμούν να προσδιορίσουν επακριβώς, για αυτό και φαίνεται ότι πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία.

-       Και σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και ασκεί έντονη κριτική στη δική μας διαπραγμάτευση. Δικαίωμά της, βεβαίως, να ασκεί κριτική, αλλά να ξέρει ότι πάντοτε τα επιχειρήματα και κυρίως τα αποτελέσματα, συγκρίνονται και με τα δικά της πεπραγμένα. Διότι αυτή η διαπραγμάτευση τουλάχιστον επέφερε μια ουσιαστική απομείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και ουσιαστικά, συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα για την απομείωση του χρέους. 

-       Συνοψίζοντας, λοιπόν, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που προσπαθήσατε να δημιουργήσετε το 2014. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας μια θετική απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που πείθει τις αγορές, έχουμε επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και σαφή βελτίωση όλων των θεμελιωδών μεγεθών. Έχουμε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και μεγάλη δυναμική ανάκαμψης με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

-       Η Ελλάδα, όσο και αν θα μπορούσατε να το οραματίζεστε, κύριε Μητσοτάκη, είναι μία αναπτυγμένη χώρα, δεν έχει καμία σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε ακραία νεοφιλελεύθερα προγράμματα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Πινοσέτ ούτε Βρετανία της Θάτσερ… Εμείς, λοιπόν, στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, αυτού του σχεδίου φέρνουμε ένα νέο παράδειγμα, ένα νέο μοντέλο, που αποδεικνύεται τελικά το μόνο αποτελεσματικό. Το μοντέλο μιας οικονομίας εντάσεως κεφαλαίου και υψηλής προστιθέμενης αξίας, που δεν θα βασίζεται στη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και του ανθρώπινου δυναμικού της με έμφαση στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και όχι στον περιορισμό του κόστους παραγωγής.

-       Και είναι ακριβώς σε αυτά τα δύο αντιπαραθετικά σχέδια για το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που εντοπίζεται η καταστατική και επίμονη διαφορά Αριστεράς και Δεξιάς, που τόσο θέλει να διαγράψει ο κ. Μητσοτάκης όσο φυσικά και οι υπερασπιστές του δήθεν μεταρρυθμιστικού κέντρου, που στην πραγματικότητα παραδίδονται άνευ όρων σε όλες τις βασικές παραδοχές του νεοφιλελευθερισμού. Και είναι, αν θέλετε, και το δικό μας σχέδιο –όχι το δικό σας- που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει κάποιους θετικούς καρπούς, παρά τη βαρυχειμωνιά των μνημονιακών μέτρων.

-       Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά που σας περιέγραψα με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το σκληρό και αντικοινωνικό πρόγραμμα, θα προσέθετα εγώ. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην περαιτέρω κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ένα πρόγραμμα που δεν κρύβει ότι θα υπάρξουν και μαζικές απολύσεις, ένα πρόγραμμα που δεν κρύβει -ίσα-ίσα το διατυμπανίζει- ότι θα ενισχυθεί χάριν της ανταγωνιστικότητας η εργοδοτική αυθαιρεσία. Και δεν κρύβει –μάλιστα το διατυμπανίζει και εντόνως- ότι θα παραχωρηθούν ευαίσθητοι τομείς δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα με μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

-       Οι  διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία είναι τόσο σαφείς όσο σαφείς ήταν και θα είναι πάντα η διαφορά ανάμεσα σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας και στον νεοφιλελευθερισμό.

Και για να δανειστώ μια φράση της κυρίας Γεννηματά –δεν είμαι βέβαια σίγουρος ότι την εννοούσε, όταν την είπε- πράγματι, κύριε Μητσοτάκη, μας χωρίζει πολιτική άβυσσος από το πρόγραμμά σας και από την πολιτική σας. Και αυτό το γνωρίζει καλά και ο ελληνικός λαός. Όμως, ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά και κάτι άλλο, ότι με το πρόγραμμα και με τις θέσεις σας δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν παραπάνω από έναν σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και όχι των παραδοσιακών ψηφοφόρων.

Σας ξέρει καλά ο ελληνικός λαός, κύριε Μητσοτάκη. Σας ξέρει και σας έχει δοκιμάσει. Άρα, το να προσποιείστε το καινούργιο εσείς ειδικά, είναι το τελευταίο στο οποίο θα μπορούσατε να επενδύσετε.

Τώρα πλέον δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφή και στην κινδυνολογία, αφού τα ίδια τα γεγονότα σάς έχουν πλέον διαψεύσει. Τι σας έχει μείνει, λοιπόν; Να επενδύετε σε μια τεχνητή πόλωση, στη στοχοποίηση και στη λασπολογία απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη και στη δημιουργία τεχνητών κοινωνικών εντάσεων, πότε παίζοντας παιχνίδια με τη δημόσια υγεία, προτρέποντας τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στην καθαριότητα να αλλάξουν στάση, για να συνεχισθεί η απεργία εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα και ενώ τα αιτήματά τους είχαν ικανοποιηθεί πότε προκαλώντας συγκέντρωση αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων και ευελπιστώντας να μετατραπεί μια περιοχή της Αθήνας σε πεδίο μάχης και πότε ξαναπαίζοντας το χιλιοπαιγμένο έργο δήθεν κυβερνητικών παρεμβάσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Γιατί; Γιατί ο υπουργός Άμυνας έκανε το μεγάλο έγκλημα να παροτρύνει κάποιον που ισχυριζόταν πως έχει στοιχεία για τη μεγάλη υπόθεση, τη μεγαλύτερη υπόθεση πανευρωπαϊκά εμπορίας ναρκωτικών –δεν ίδρωσε το αυτί κανενός- με πάνω από δύο τόνους ηρωίνης να τα δώσει στη Δικαιοσύνη, για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αυτό ήταν το μεγάλο έγκλημα.
Μητσοτάκης: Πραγματικότητα – Τσίπρας 5 – 0

-       Μόνο που από τη μέρα που καταθέσαμε το αίτημα για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση μέχρι σήμερα, έχετε ήδη ξεπεράσει τους εαυτούς σας. Είμαι, λοιπόν, υποχρεωμένος να θέσω στην αρχή της ομιλίας μου τρία ζητήματα, όχι μόνο για να επισημάνω την πολιτική ακρότητα στην οποία οδηγείστε παρασύροντας τη δημόσια ζωή, αλλά και για αυτονόητους λόγους θεσμικής τάξης. Γιατί φροντίζετε, κύριε Τσίπρα, κάθε μέρα που περνά, να θυμίζετε στον ελληνικό λαό ότι ο πολιτικός κυνισμός σας δεν έχει όρια και ότι είστε μια ομάδα εξουσίας παντός καιρού και περιστάσεων.

-       Ζήτημα πρώτο -είδα ότι αισθανθήκατε την ανάγκη να τον μνημονεύσετε στην πρωτολογία σας- Πάνος Καμμένος. Το ύφος και το ήθος -να το πω όπως πρέπει- η ασχήμια της δημόσιας παρουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι σε γνώση όλων. Προφανώς, κύριε Τσίπρα, τα επιδοκιμάζετε όλα αυτά και ταυτίζεστε μαζί του. Τον προτιμήσατε εξάλλου ως κυβερνητικό εταίρο. Πείτε μας όμως, κύριε Τσίπρα, ο κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιο είδος πολιτικό, θεσμικό και τελικά νομικό ακαταλόγιστο; Μπορεί να ασχημονεί στο διαδίκτυο, να αναρτά χυδαιότητες και μετά το πανδαιμόνιο που δημιουργείται, να επικαλείται το παιδί του και όλα αυτά με την πολιτική ζωή, κύριε Τσίπρα, να συνεχίζεται σαν να μην τρέχει τίποτα; Μπορεί ο κ. Καμμένος να υποτιμά τις πρακτικές και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παραβιάζοντας προκλητικά τους στρατιωτικούς κανονισμούς; Μπορεί να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα σαν να είναι το χόμπι του, το παιχνίδι του; Και μπορεί -μιας και αναφερθήκατε σε αυτό- υπουργός Άμυνας ευνομούμενης ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας να έχει αλλεπάλληλες -προσέξτε, αλλεπάλληλες- συνομιλίες με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών; Πρόκειται για μια εκτροπή που παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών. Μόνο που την κάλυψαν ήδη και ο υπουργός Δικαιοσύνης και εσείς, κύριε Τσίπρα, για άλλη μια φορά. Πότε έχουν ξαναγίνει αυτά στη χώρα μας;

-       Η συστηματική παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης αποτελεί θεσμική εκτροπή και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη. Σας ερωτώ, λοιπόν, ευθέως, και θα έχετε φαντάζομαι τη δυνατότητα στη δευτερολογία σας να μου απαντήσετε: Κύριε Τσίπρα, σας είχε ενημερώσει εκ των προτέρων ο κ. Καμμένος για την επαφή του με τον ισοβίτη; Είχατε εγκρίνει την πρωτοβουλία αυτή; Λάβατε γνώση όλων όσων συζητήθηκαν σε αυτές τις απανωτές τηλεφωνικές συνομιλίες; Ναι ή όχι;

-       Η εξουσία, κύριε Τσίπρα, σας έχει φθείρει. Αυτό φαίνεται από την αδυναμία σας να βγείτε από τα γραφεία σας. Φαίνεται από το πώς αποφεύγετε κάθε επαφή με την κοινωνία.

-       Η εξουσία σας έχει διαφθείρει πολιτικά, ώστε να έχετε αποκτήσει μια ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές.

-       Το δεύτερο ζήτημα είναι συναφές. Αφορά τη συνολική πίεση, που με κάθε ευκαιρία ασκείτε στη Δικαιοσύνη. Είναι κάτι που γίνεται δημόσια, χωρίς ντροπή, χωρίς αίσθηση κινδύνου, με πρωταγωνιστή πάντα τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Δεν είναι απλά πολιτικά ανεύθυνος, αλλά είναι και θεσμικά χυδαίος. Κύριε Τσίπρα, αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολιτική σας απόφαση να καλύψετε τον κ. Πολάκη. Προφανώς, θεωρείτε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή. Εσείς γνωρίζετε το γιατί. Όσον αφορά τις αναρτήσεις του, είναι τόσο γραφικές που κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να τις αποδώσει κανείς στον καύσωνα. Οι επιθέσεις του, όμως, στη Δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρή κι επικίνδυνη υπόθεση και δεν δικαιολογείται σε καμία των περιπτώσεων.

-       Κύριε Τσίπρα, δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη στοιχείωση, όπως λέτε κι εσείς, για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα. Δεν ξεπερνιούνται, κύριε Τσίπρα, οι θεσμοί, αλλά υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες από αυθαιρεσίες. Αυτό λέει το Σύνταγμά μας, του οποίου –υποτίθεται- ότι ήσασταν «κάθε λέξη».

-       Η δημόσια ζωή έχει χάσει επαφή με τη δημοκρατική ομαλότητα, με τις εγγυήσεις νομιμότητας, με το κράτος δικαίου. Όπως και η οικονομία, βέβαια, έχει χάσει την επαφή της με την ανάπτυξη

-               Το τρίτο ζήτημα συνθέτει τα δύο πρώτα σε αυτήν την τριλογία πολιτικής παράκρουσης και θεσμικής εκτροπής. Επί χρόνια, από αυτό εδώ το Βήμα, συκοφαντούσατε τους προκατόχους σας, τη δική μας κυβέρνηση, ότι δήθεν ανέχονταν φοροφυγάδες, λαθρέμπορους, συγκαλύπτοντας τη δραστηριότητά τους.

-               Εμείς θα διαφυλάξουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της πατρίδας μας και θα την προφυλάξουμε από τις επιθέσεις του λαϊκισμού, της βίας και της διάχυτης ανομίας και εσείς κάποια στιγμή θα λογοδοτήσετε γι’ αυτές τις συμπεριφορές σας.

-               Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά έσπευσε να δει επιτυχίες εκεί που δεν υπάρχουν. Να σας θυμίσω ότι το έχετε ξανακάνει και μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Θυμίζω ότι ήταν η αξιολόγηση η οποία μας έφερε τον μόνιμο κόφτη, το υπερταμείο για ενενήντα εννέα χρόνια και βέβαια το ασφαλιστικό-λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου.

-               ποιοι ήταν οι στόχοι που εσείς ο ίδιος είχατε θέσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο για την ελληνική οικονομία –πού;- στην ομιλία σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 1. να κλείσει η αξιολόγηση
2. να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος
3. να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE για τη μείωση του κόστους δανεισμού
4. να καταφέρει η οικονομία να καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
5. να είμαστε σε θέση να αποκλιμακώσουμε το στόχο των πλεονασμάτων. Δικοί σας οι στόχοι και τελείως δικιά σας η αστοχία! Γιατί αποτύχατε, κύριε Τσίπρα, και στους πέντε στόχους. Στη σύγκριση πραγματικότητας-Τσίπρα το σκορ είναι πέντε-μηδέν. Καθόλου κολακευτικό για εσάς και, δυστυχώς, καθόλου ευχάριστο για τη χώρα, γιατί την αποτυχία τη δικιά σας την πληρώνει η χώρα.

-               Είχατε πει ότι δεν θα ληφθεί ούτε ένα νέο μέτρο. Το επαναλάβατε μόλις τον Ιανουάριο του 2017: «Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Χρειάστηκαν μέτρα 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ουδείς ζητούσε πριν από ένα χρόνο και ένα νέο μνημόνιο με λιτότητα για πολλά χρόνια. Να σας θυμίσω τι ακριβώς ψηφίσατε όλοι εσείς πριν από σαράντα πέντε ημέρες; Μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ, μείωση στα ειδικά μισθολόγια, κατάργηση επιδομάτων ευπαθών ομάδων -εσείς που φοράτε τώρα το προσωπείο του κοινωνικά ευαίσθητου-, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ενάμισι εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες.

-               Ανεβήκατε στην κυβέρνηση υποσχόμενοι παροχές 12 δισεκατομμυρίων και κρατιέστε σε αυτήν υπογράφοντας μέτρα λιτότητας 14 δισεκατομμυρίων.

-               Στο ζήτημα του χρέους, το οποίο είχατε κάνει σημαία, δεν πετύχατε, κύριε Τσίπρα, τίποτα το ουσιαστικό, διότι δεν εξασφαλίστηκε καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση. Επαναλήφθηκαν ουσιαστικά οι δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και υπάρχουν και κάποια ψιλά γράμματα, τα οποία προκαλούν ανησυχία και στα οποία, φυσικά, δεν αναφερθήκατε.

-               Εσείς δεν λέγατε εδώ στη Βουλή ότι θα περάσετε το πακέτο μέτρων επειδή θα πάρετε το χρέος; Αυτό δεν υποστηρίξατε επίσημα για να πείσετε τους Βουλευτές σας να το ψηφίσουν; Και τώρα ομολογεί με αφέλεια ή με κυνισμό ένας Υπουργός σας πως ξέρατε ότι δεν θα το πάρετε.

-               Αδίκως μετατρέψατε το χρέος ως δέλεαρ για τους βουλευτές σας. Θα τα ψήφιζαν ούτως ή άλλως όλα τα μέτρα. Για το βουλευτικό έδρανο το έκαναν και όχι για το χρέος! Το αποδείξατε!

-               Περισσότερη λιτότητα, λιγότερη ανάπτυξη, καμία ποσοτική χαλάρωση, μικρότερη δόση και θολούρα για το χρέος. Φοβάμαι ότι μετά το 2015 θα ξαναπάρετε το βραβείο της καλύτερης διαπραγμάτευσης και το 2016 και το 2017.

-               Εμείς το 2014 πετύχαμε πλεονάσματα μειώνοντας τους φόρους και αποπληρώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Διότι υπάρχουν δυο τρόποι να πετύχεις πρωτογενή πλεονάσματα: Ο ένας είναι βάζοντας φόρους και ο άλλος τα πλεονάσματα να προκύπτουν από την ανάπτυξη. Εσείς διαλέξατε το πρώτο, εμείς επιλέξαμε το δεύτερο, όχι όπως τώρα που ξεζουμίζετε τους πάντες.

-               Όταν είδατε τον κ. Ρέγκλινγκ, σας μίλησε, κύριε Τσίπρα, για την εκτίμησή του ότι η συνολική ζημιά στην οικονομία από τους πρώτους έξι μήνες του 2015 είναι 100 δισεκατομμύρια ευρώ; Το επαναλαμβάνω: 100 δισεκατομμύρια ευρώ, κύριε Τσίπρα.

-               Η αύξηση των φόρων κάνει χειρότερη τη ζωή των πολιτών. Οι Έλληνες δεν δουλεύουν πια για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Δουλεύουν για το κράτος. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε μία ενδιαφέρουσα έρευνα του ΚΕΦΙΜ που λέει ότι οι Έλληνες δουλεύουμε διακόσιες τρεις ημέρες τον χρόνο για να καλύπτουμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς το κράτος. Καταθέτω τη σχετική μελέτη. Από τις εκατόν εβδομήντα πέντε ημέρες που ήμασταν το 2014, πήγαμε στις διακόσιες τρεις επί των ημερών σας. Με άλλα λόγια, αφαιρέσατε από την τσέπη των Ελλήνων άλλον έναν μήνα δουλειάς. Τα «λουκέτα» δυστυχώς πολλαπλασιάζονται. Τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου δεν λένε ψέματα. Τα «λουκέτα» αυξήθηκαν το 2016 κατά 19% σε σχέση με το 2015 και το 2017 δεν φαίνεται να αναστρέφεται αυτή η τάση.

-               Οι μισθοί μειώνονται και στον ιδιωτικό τομέα. Και αν οι μισθοί μειώνονται και οι φόροι αυξάνονται, πώς να αντέξουν οι πολίτες; Ας μην αναρωτιέστε, λοιπόν, κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί οι πολίτες πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει γίνει χειρότερη. Διότι το βιώνουν. Αυτή είναι η απάντηση. Ούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σάς φταίνε ούτε η Αντιπολίτευση. Η πολιτική σας φταίει. Γι’ αυτό και οι πολίτες, κύριε Τσίπρα, σας γυρίζουν την πλάτη, γιατί κανείς δεν προσδοκά πια τίποτε από εσάς.

-               Θέλουμε να αλλάξουμε το μείγμα οικονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών, με μικρότερο και καλύτερο κράτος, με νοικοκύρεμα σε όλους τους τομείς του Δημοσίου.

-               Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει με κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας μέσα από δράσεις για επιστροφή καταθέσεων, ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και γρήγορη άρση των capital controls και τέταρτον, με βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα στοχεύουν σε επενδύσεις και σε νέες δουλειές, με απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις επιχειρήσεις, με μείωση του γραφειοκρατικού βάρους, με αξιολόγηση στο Δημόσιο και ναι, με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό είναι απαραίτητο, με επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, με νέο χωροταξικό σχεδιασμό και με ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας.

-               Η αποστολή μας είναι να ξαναπάρουμε τα ηνία μιας χώρας που εσείς τη σέρνετε από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με ταπεινωτικά και καταστροφικά αποτελέσματα, με μόνο στόχο να κερδίσετε άλλο ένα εξάμηνο στην Κυβέρνηση.

-               Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, το 2011, σε συνέντευξή του για την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου έλεγε «Είναι δυνατόν να λέει «Γαντζώνομαι στην καρέκλα μέχρι το 2013», όταν ο κόσμος καταρρέει και όταν στις δημοσκοπήσεις παίρνει 15%; Υπάρχει ποτέ κυβέρνηση στην Ελλάδα με 15% που να λέει «Θα φύγω σε δυο χρόνια;»». Μόνος σας τα είχατε πει, κύριε Τσίπρα! Φύγετε, λοιπόν, τώρα εσείς! Για μια φορά κάντε αυτό που έχετε πει, αντί να εμφανίζεστε πάλι εδώ υφαίνοντας νέα ψέματα, διότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, αλλά χρειάζεται περισσότερο αλλαγή νοοτροπίας… Όχι άλλα σκοτεινά χρόνια, κύριε Τσίπρα! Το μέλλον δεν μπορεί άλλο να σας περιμένει.

Δευτερολογία Τσίπρα: Αυτά είναι οικονομικά μπακαλόγατου

Να αποκρούσει την σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης περί «θεσμικής παρεκτροπής» της κυβέρνησης επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του σπεύδοντας να υπερασπιστεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη αναφορικά με τις δηλώσεις του κατά της δικαιοσύνης.

«Μιλήσατε για θεσμική χυδαιότητα από την πλευρά της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Απαντώ ευθέως. Θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμα και σε σεβαστές αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι χυδαιότητα να μιλάτε εσείς για λίστες και φοροδιαφυγή που τις κρύβατε στα συρτάρια σας. Είναι θεσμική χυδαιότητα τα θαλασσοδάνεια που έπαιρναν τα κόμματά σας και εκδότες για να λιβανίζουν την πολιτική σας. Είναι χυδαιότητα οι μίζες της Siemens που κατέληγαν στα κόμματά σας. Είναι χυδαιότητα όχι μόνο να χαρίζεις το Ερρίκος Ντυνάν σε ιδιώτες αλλά να φροντίζεις να νοσηλεύονται εκεί συγγενικά σου πρόσωπα και να δουλεύουν με αργομισθίες φίλοι. Είναι χυδαιότητα να αξιοποιείς την πολιτική σου θέση για να πάρεις δάνειο. Είναι χυδαιότητα να μετατρέπεις το κόμμα σου σε βραχίονα επιχειρηματικών συμφερόντων στην Βουλή. Ήταν χυδαιότητα η συνέντευξή σας στο Politico που ξεπλύνατε την Χρυσή Αυγή και δηλώσατε ότι η βία στην Ελλάδα αφορά μονάχα την Αριστερά. Αυτό είναι θεσμική χυδαιότητα».

Ο κ. Τσίπρας ενέταξε στις «χυδαιότητες» της αντιπολίτευσης και την κριτική που εμφανίζει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουν τις «καρέκλες τους». «Φτάσατε στο σημείο σήμερα εσείς να κατηγορήσετε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα κάνουν όλα για την καρέκλα τους. Εσείς το κάνατε αυτό. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννήθηκαν για να γίνουν βουλευτές. Αν κάποια στιγμή είτε το κόμμα τους ζητήσει ή κάτι άλλο να μην είναι βουλευτές δεν θα μείνουν ανεπάγγελτοι» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας δε την δευτερολογία και απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη που του επισήμανε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν απολαμβάνει πλέον την εμπιστοσύνη της κοινωνίας ο κ. Τσίπρας είπε: «Σας είχα πει κάποια στιγμή ότι θα γίνετε ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης που θα ζητά εκλογές και δεν θα γίνονται. Θα είστε και ο πρώτος που θα πανηγυρίζει που νικά στις δημοσκοπήσεις αλλά όταν έρθει η κάλπη θα καταλάβετε ότι δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι αλλά οι πολίτες που θα συγκρίνουν τα δικά μας πεπραγμένα με τα δικά σας και ποιος έχει στόχο να ανεβάσει την χώρα και ποιοι επιθυμούν να την κρατήσουν στην λάσπη. Θα μας δώσει και πάλι την ευκαιρία ο λαός να καρποφορήσει η πολιτική μας στα 2 + 4 χρόνια που μας περιμένουν».
Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Δεν είστε τρολ αλλά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ξεκινώντας δε την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Διαπίστωσα ότι ο κ. Μητσοτάκης επι 15 λεπτά σχολίαζε τα tweet των κυρίων Καμμένου και Πολάκη. Τόσο μεγάλη ήταν η έγνοια του να κουβεντιάσουμε για την οικονομία που ξεκίνησε την συζήτηση που ο ίδιος ζήτησε κάνοντας σχόλια για αναρτήσεις στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είστε τρολ κ. Μητσοτάκη αλλά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Αναφορικά με την κριτική στην οικονομία απάντησε λέγοντας πως «δεν έχετε κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε κλειδωμένο αλγόριθμο για την απομείωση του χρέους. Δεν το κατανοείτε γιατί το κόμμα σας δεν ασχολήθηκε ποτέ με το χρέος.

Μπορεί να λέτε ότι τα πλεονάσματα 2% είναι λίγο και θέλετε περισσότερα. Όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας όπως απορρέουν από το δημοσιονομικό σύμφωνο τα πλεονάσματα θα έπρεπε να έιναι στο 2,6%. Το κλείδωμα στο 2% για όσους διαβάζουν σωστά την απόφαση σημαίνει ότι αυτό το 0-15 έτη που μπαίνει για επιμήκυνση και περίοδο χάριτος δεν μπορεί να είναι στο μηδέν αλλά γύρω από το 15 έτη. Αυτό σε συνδυασμό με την ρήτρα ανάπτυξης μας δίνει σταθερότητα ότι τα απαιτούμενα μέτρα για χρέος θα είναι κοντά στα 15 χρόνια επιμήκυνση και κάνουμε τους εταίρους συνεταίρους στην προοπτική ανάπτυξης γι αυτό και προχωρούν σε δεσμεύσεις για αναπτυξιακή τράπεζα. Αν αυτό γι εσάς είναι ασήμαντο μας αρκεί που είναι σημαντικό για τους επενδυτές. Μας αρκεί που βλέπουμε μια άλλη ανάγνωση από επενδυτές σε σχέση με την δική σας μίζερη».

«Ήρθατε με ποδοσφαιρική διάθεση αν και δεν πάτε καλά με ποδοσφαιρικές προβλέψεις καθώς λέγατε ότι θα πάρει η Παρι το ευρωπαϊκό» συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη για να προσθέσει «ειπατε ότι χάσαμε 5-0 αλλά εσείς βάλατε αυτογκόλ. Ομως αφού δεν πήραμε τίποτα γιατί καταγράφουν ιστορικό χαμηλό οι αποδόσεις των ομολόγων; Γιατί αναβαθμίζουν την Ελλάδα οι οίκοι; Τι θα πείτε όταν και άλλοι οίκοι μας αναβαθμίσουν; Είπατε ότι ο λόγος είναι ότι η αναβάθμιση προκαλείται επειδή οι αγορές βλέπουν στον πάγκο εσάς. Ποιον κοροϊδεύετε; Που ακούστηκε τέτοιο επιχείρημα ότι οι οίκοι αξιολογούν τον επόμενο και όχι την πολιτική της κυβέρνησης».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «κριτική μπακαλόγατου» τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενώ έσπευσε να προσθέσει με χιουμοριστική διάθεση «Αν συνυπολογίσουμε τα δικά σας μέτρα και προβλέψεις με αυτά της κυβέρνησης Παπανδρέου ο λογαριασμός θα πάει όπως ο πύραυλος που πρόσφατα εκτοξεύσαμε».

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον χρόνο παραγραφής των υποθέσεων φοροδιαφυγής είπε πως η κυβέρνηση θα βρει τρόπο για να εισπράξει τα πρόστιμα. «Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι και θα βρεθεί λύση για αποφάσεις που μπλοκάρουν να πληρώσουν όσοι φοροδιέφευγαν» είπε χαρακτηριστικά. 

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Λέτε ψέματα! Ποιον κοροϊδεύετε;

Τις κατηγορίες περί θεσμικής χυδαιότητας επέστρεψε στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup της 15ης Ιουνίου. «Θεωρώ ότι είναι μέγιστη θεσμική χυδαιότητα το γεγονός ότι συνεχίζετε να λέτε ψέματα» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έλεος πια με την υποκρισία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνουν τα πάντα, προκειμένου να παραμείνουν στην καρέκλα». «Ποιον κοροϊδεύετε, κύριε Τσίπρα;» προσέθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε γιατί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν έδωσαν στην κυβέρνηση εκείνο το «πιστοποιητικό» που χρειαζόταν, προκειμένου πραγματικά να μπορέσει να εμπνεύσει αξιοπιστία και να βγει στις αγορές. «Μου κάνει εντύπωση ότι εξακολουθείτε να υπερασπίζεστε τη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον ευθέως αν θεωρεί τη διαπραγμάτευση του α' εξαμήνου του 2015 «επιτυχημένη». «Τα capital controls είναι ακόμα εδώ» είπε χαρακτηριστικά, όταν ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αντιτείνει ότι, πλέον, βρισκόμαστε στο 2017.

Είναι αδιανόητο μετά την πανθομολογούμενη τεράστια ζημιά που έγινε στη χώρα το α' εξάμηνο του 2015, εσείς να έρχεστε να μας λέτε «όλα καλά», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Μην μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για την Χρυσή Αυγή, γιατί μαζί με την Χρυσή Αυγή ρίξατε τότε την κυβέρνηση» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον κ. Τσίπρα, λέγοντάς του ακόμη ότι ποτέ δεν ζήτησε «συγγνώμη» για τα προεκλογικά ψέματα και για τον τρόπο που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του στο «Politico», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η τρομοκρατία στην Ελλάδα, και όχι η βία, είχε προέλευση από την ήττα της άκρας Αριστεράς», εξαιρώντας, όπως ανέφερε, το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. «Έχετε αντιληφθεί σε ποιον μιλάτε;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Σε κάποιον που έχει θρηνήσει θύματα από αυτήν την τρομοκρατία».

«Θα μου μιλήσετε εμένα για Ακροδεξιά; Δεν ντρέπεστε λίγο;» είπε, απαντώντας στις αντιδράσεις από τα έδρανα της συμπολίτευσης, ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να επιβάλει την τάξη, την ώρα που στο βήμα της Ολομέλειας βρισκόταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Επιστρέφοντας στην οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται με υπουργούς που μιλούν για «light προσαρμογή» (σ.σ. «φωτογραφίζοντας» τον Πάνο Σκουρλέτη) ούτε με υπουργούς «που μιλούν με έγκλειστους στη φυλακή» (σ.σ. «φωτογραφίζοντας» εδώ τον Πάνο Καμμένο».

«Εσείς κύριε Τσίπρα δεν φταίτε για τίποτα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος εκ νέου στα capital controls και στη διαπραγμάτευση του α' εξαμήνου του 2015, λέγοντας ότι γι' αυτά η σημερινή κυβέρνηση κατηγορεί τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Λυπάμαι, κύριε Τσίπρα, αλλά είστε ένας πρωθυπουργός πολύ κατώτερος των περιστάσεων» συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε εκ νέου τον πρωθυπουργό «εάν γνώριζε ότι ο κ. Καμμένος συνομιλούσε με έναν ισοβίτη», επιμένοντας να πάρει μια ευθεία απάντηση. Είπε ότι δεν είναι σωστό να υπάρχει παρέμβαση σε μια ανοιχτή δικαστική έρευνα, «όσο αγαθές κι αν είναι οι προθέσεις σας».

«Εάν αισθάνεστε λογική την εμπλοκή ενός υπουργού σας σε μια τέτοια υπόθεση, τότε ελάτε να συμφωνήσετε να κάνουμε Εξεταστική» είπε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Εμείς δεν καλύπτουμε κανέναν». «Γιατί ξαφνικά σας ενδιέφερε ο κ. Μαρινάκης μετά την εξαγορά του ΔΟΛ;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η υπόθεση αυτή είναι γνωστή από το 2014 και δεν απασχόλησε την κυβέρνηση, όταν ο κ. Μαρινάκης αναδεικνυόταν σε υπερθεματιστή για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν γεννήθηκε ανεπάγγελτος και πως έχει δουλέψει δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και σε μεγάλες τράπεζες. «Έχω κολλήσει τα ένσημά μου» ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τον κ. Τσίπρα να πει πού έχει δουλέψει εκείνος, για «να δούμε ποιος είναι παιδί του κομματικού σωλήνα».

Τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει τον λόγο στον λαό, επιμένοντας στο αίτημά του για εκλογές. «Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 

Tags
Back to top button