Αποφάσεις για το μέλλον των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να παρθούν μέσα σε αυτή την εβδομάδα.
Κυβέρνηση και «ειδικοί» με το βλέμμα σε κρούσματα, θανάτους αλλά και εισαγωγές λόγω κορωνοϊού σταθμίζουν τα δεδομένα για μια ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων.
Η πτωτική τάση των κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας εάν βέβαια η αποκλιμάκωση αυτή συνεχιστεί.
Χθες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 10.000 ωστόσο ανησυχία προκαλούν οι 95 θάνατοι που καταγράφηκαν καθώς και το ότι 680 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Στην κυβέρνηση βέβαια κρατούν μικρό καλάθι και είναι επιφυλακτικοί καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα όποια δεδομένα είχαν πέσει στο τραπέζι. Όπως και να έχει πάντως κυρίαρχη αντίληψη μεταξύ των επιστημόνων είναι ότι το τωρινό πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον βρίσκεται στην κορύφωσή του.
«Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εκδηλώνοντας την πρόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα από την 1η Φεβρουαρίου.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα βρεθούν υπό την κρίση των «ειδικών» σε συνεδρίαση τους μέσα στην εβδομάδα έτσι ώστε να γίνει η εισήγηση στην κυβέρνηση.
Αυτό που μελετάται σε πρώτη φάση είναι αν όλα εξελιχθούν ομαλά να επανέλθει η μουσική στην εστίαση χωρίς παράταση του ωραρίου λειτουργίας αλλά και η αύξηση του αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα.
Σε ότι αφορά τη λειτουργία των σχολείων η αποτίμηση έχει θετικό πρόσημο σύμφωνα με την κυβέρνηση καθώς όπως λένε το εκτεταμένο testing με τον εντοπισμό περισσότερων από 30 χιλιάδων κρουσμάτων χάρις τα 1,6 εκατομμύρια τεστ που έγιναν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς βοήθησαν στην απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ έκλεισαν μόλις 4 τμήματα σε όλη την χώρα.