Η πιθανότητα ότι μια κοινή συνήθεια όπως το σκάλισμα της μύτης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μιας σοβαρής νευρολογικής πάθησης όπως το Αλτσχάιμερ, προσθέτει μια νέα διάσταση στην κατανόηση της αιτιολογίας της νόσου.
Μια πρόσφατη μελέτη έριξε φως σε μια εκπληκτική και κάπως ανησυχητική σχέση μεταξύ της φαινομενικά ακίνδυνης συνήθειας του σκαλίσματος της μύτης και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η έρευνα αυτή, η οποία βασίζεται κυρίως σε παρατηρήσεις σε ποντίκια, υποδηλώνει ότι το σκάλισμα της μύτης, ιδίως όταν προκαλεί βλάβη στους εσωτερικούς ρινικούς ιστούς, μπορεί να ανοίγει το δρόμο για να φτάσουν τα επιβλαβή βακτήρια στον εγκέφαλο. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας, επικεντρώθηκε σε έναν συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων, γνωστό ως Chlamydia pneumoniae. Αυτό το βακτήριο δεν είναι μόνο ικανό να μολύνει τον άνθρωπο και να προκαλεί πνευμονία, αλλά έχει επίσης βρεθεί σε σημαντική πλειοψηφία των ανθρώπινων εγκεφάλων που πάσχουν από άνοια όψιμης έναρξης.
Αλτσχάϊμερ: Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του
Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το Chlamydia pneumoniae μπορούσε να ταξιδέψει μέχρι το οσφρητικό νεύρο, το οποίο συνδέει τη ρινική κοιλότητα με τον εγκέφαλο. Η παρατήρηση αυτή είναι κρίσιμη, διότι υποδηλώνει μια άμεση οδό για το ταξίδι των βακτηρίων από τη μύτη στον εγκέφαλο.
Αν και η έρευνα αυτή έχει διεξαχθεί μόνο σε ποντίκια και όχι ακόμη σε ανθρώπους, οι επιπτώσεις είναι αρκετά σημαντικές ώστε να δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα. Η πιθανότητα ότι μια κοινή συνήθεια όπως το σκάλισμα της μύτης, ειδικά όταν οδηγεί σε βλάβη του ρινικού ιστού, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μιας σοβαρής νευρολογικής πάθησης όπως το Αλτσχάιμερ, προσθέτει μια νέα διάσταση στην κατανόηση της αιτιολογίας της νόσου.