Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Σιωπηλό εγκεφαλικό: Σε τι διαφέρει από το μίνι εγκεφαλικό και πώς θα το αναγνωρίσετε

Ένα εγκεφαλικό δεν είναι πάντοτε μοιραίο. Μερικοί άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια χωρίς να το καταλάβουν.

Αυτό ονομάζεται σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο και είτε δεν έχει εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα, είτε απλά ο ασθενής δεν το θυμάται. Αλλά προκαλεί μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο.

Εάν είχατε περισσότερα από ένα σιωπηλά εγκεφαλικά, μπορεί να έχετε προβλήματα σκέψης και μνήμης. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια.

Πώς καταλαβαίνει ο ασθενής ότι έπαθε σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο

Εάν είχατε ένα σιωπηλό εγκεφαλικό, πιθανότατα δεν θα το ξέρετε εκτός και αν τύχει να κάνετε σάρωση εγκεφάλου και εμφανιστεί η βλάβη. Μπορεί να έχετε ελαφρά προβλήματα μνήμης, ή μικρή δυσκολία στην κίνηση του σώματος. Ένας γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να δει σημάδια σιωπηλών εγκεφαλικών επεισοδίων χωρίς εξέταση.

Συνήθως, ενδείξεις ενός τέτοιου εγκεφαλικού εντοπίζονται αν/όταν ο ασθενής υποβληθεί σε εξέταση μαγνητικής τομογραφίας για άλλη πάθηση. Συχνά ο ίδιος δεν θυμάται καν ότι εκδήλωσε κάποια συμπτώματα.

Μια μελέτη έδειξε ότι μέχρι την ηλικία των 69 ετών, περίπου το 10-11% των ανθρώπων, που θεωρούν ότι δεν έπαθαν ποτέ εγκεφαλικό, έχουν υποστεί τουλάχιστον ένα σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο, που μπορεί να φανεί μόνο με μαγνητική τομογραφία.

Τα σιωπηλά εγκεφαλικά δεν προκαλούν εμφανή απώλεια λειτουργίας, επειδή άλλες περιοχές του εγκεφάλου είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την κατεστραμμένη. Ωστόσο, αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για ένα πιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα.

Η βλάβη που συμβαίνει είναι μόνιμη, αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση άλλων τμημάτων του εγκεφάλου, ώστε να ανακτήσετε ικανότητες που μπορεί να έχουν αποδυναμωθεί.

Σε τι διαφέρει το μίνι από το σιωπηλό εγκεφαλικό

Αν και ακούγονται παρόμοια, υπάρχει διαφορά μεταξύ του σιωπηλού και του μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα σύντομο, αλλά διακριτό και αξέχαστο γεγονός. Κατά τη διάρκεια ενός μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου, ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου για λίγα λεπτά έως μερικές ώρες. Εξ ορισμού, τα συμπτώματα ενός μίνι εγκεφαλικού εξαφανίζονται σε λιγότερο από 24 ώρες. Τα μίνι εγκεφαλικά επεισόδια αναφέρονται επίσης ως παροδικά ισχαιμικά επεισόδια.

Αυτά είναι “προειδοποιητικά εγκεφαλικά επεισόδια”, που προκαλούν συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με κανονικό εγκεφαλικό, αλλά δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη. Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια είναι ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες του πλήρους εγκεφαλικού. Ένα άτομο που έχει υποστεί ένα ή περισσότερα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια έχει σχεδόν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθει πλήρες εγκεφαλικό σε σύγκριση με κάποιον της ίδιας ηλικίας και φύλου που δεν έχει τέτοιο παρελθόν.

Η αναγνώριση και η θεραπεία των παροδικών ισχαιμικών επεισοδίων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρού εγκεφαλικού. Θεωρούνται επείγουσα ιατρική κατάσταση και ο ασθενής πρέπει να πάει αμέσως σε έναν γιατρό.

Το μίνι εγκεφαλικό και το σιωπηλό εγκεφαλικό μπορεί να μην φαίνονται τόσο σοβαρά όσο τα πλήρη εγκεφαλικά επεισόδια. Αλλά θα πρέπει να μην αγνοούνται ως κάτι αμελητέο, επειδή και οι δύο καταστάσεις υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο. Όσον αφορά το εγκεφαλικό γενικά, η πρόληψη είναι το κλειδί. Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και η λήψη μέτρων για να τροποποιήσετε ανάλογα τον τρόπο ζωής σας, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αποτρέψτε τα εγκεφαλικά με καλές συνήθειες στον τρόπο ζωής

Οι πιθανότητές σας να πάθετε εγκεφαλικό αυξάνονται εάν έχετε:

  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • καρδιακή νόσο
  • αγγειακή νόσο
  • διαβήτη
  • κολπική μαρμαρυγή

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητες για εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις. Κάντε ένα σχέδιο για να υιοθετήσετε αυτές τις υγιεινές συνήθειες:

  • Παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση και ελέγξτε την εάν είναι πολύ υψηλή
  • Ελέγχετε την χοληστερόλη σας
  • Διατηρήστε το σάκχαρό σας στα σωστά επίπεδα
  • Εάν καπνίζετε, κόψτε το τσιγάρο
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Μειώστε τα κορεσμένα λίπη (που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, για παράδειγμα), το αλάτι και τη ζάχαρη
  • Ασκηθείτε τακτικά
  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος
Tags
Back to top button