Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Συνέπειες από την χρήση Mirage-2000D της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας: Πόσο μεγάλη είναι η απειλή για τον ρωσικό στρατό;

Στο Πενταπόσταγμα έχουμε αναφέρει ότι, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το παλιό σενάριο, που ήθελε την αεροσκαφών Dassault Mirage στην Ουκρανία και

Με φόντο αναφορές για πιθανή εκπαίδευση πιλότων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Γαλλία ,  επιβεβαιώθηκαν εν μέρει ακόμη και από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας τον Μάρτιο του 2023 που έλεγαν  ότι οι Ουκρανοί πιλότοι «υποβάλλονται σε εκπαίδευση αεράμυνας και θα βελτιώσουν τις δεξιότητες επιβίωσης σε περίπτωση εκτίναξης σε εχθρικό έδαφος».

Η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη χρησιμοποιεί επί του παρόντος 195 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 96 Rafale και 24 Mirage 2000-5F και 68 Mirage-2000D. Τον περασμένο Ιούνιο, η Γαλλία παροπλίστηκε και αποθήκευσε τα τελευταία 12 Mirage 2000C.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη στη Γαλλία, η ουκρανική στρατιωτική-τεχνική επιτροπή έδειξε αυξημένο ενδιαφέρον για την τροποποίηση κρούσης αυτής της οικογένειας μαχητικών Mirage-2000D, τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ως φορέα stealthy μακράς εμβέλειας, των  τακτικών πύραυλων κρουζ SCALP-EG, για άμεση υποστήριξη μηχανοκίνητων μονάδων πεζικού στη πρώτη γραμμή, υπέρβασης στρατιωτικής αεράμυνας σε λειτουργία παρακολούθησης εδάφους, καθώς και τακτικής οπτικοηλεκτρονικής / υπέρυθρης αναγνώρισης και προσδιορισμού στόχου στη γραμμή επαφής.

Πράγματι, το Mirage-2000D διαθέτει το εύρος του εξοπλισμού παρατήρησης, πλοήγησης και αναγνώρισης που απαιτείται για την εκτέλεση των παραπάνω επιχειρήσεων.

Το μαχητικό μπορεί επίσης, να εξοπλιστεί με ένα συγκρότημα  υπερύθρων ATLIS-II με ένα πρόσθετο κανάλι δέσμης λέιζερ, για τον προσδιορισμό στόχων πυραύλων και βομβών με ημιενεργούς αναζητητές λέιζερ.

Ωστόσο, το σύστημα ελέγχου όπλων Mirage-2000D διατηρεί την ικανότητα να ενσωματώνει κατευθυνόμενους πυραύλους μάχης αέρα MICA-IR, Magic-2 και IRIS-T με βεληνεκές 60 και 40 km, αντίστοιχα. Κατά συνέπεια, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία στόχευσης για στόχους με αντίθεση θερμότητας, το πλήρωμα Mirag-2000D είναι αρκετά ικανό να επιχειρήσει να αναχαιτίσει έναν εναέριο στόχο σε μεσαία εμβέλεια.

Επιπλέον, τα πληρώματα Mirage-2000D μπορούν να επιχειρήσουν σε απομακρυσμένους στόχους που στοχεύουν αεροσκάφη E-3A/B AWACS, χρησιμοποιώντας προηγμένους κατευθυνόμενους πυραύλους MBDA Meteor εξαιρετικά μεγάλου βεληνεκούς, εξοπλισμένους με ενσωματωμένους κινητήρες ramjet. Προς το παρόν, τα δεδομένα ALCM έχουν προσαρμοστεί σε λογισμικό και υλικό για χρήση ως μέρος των συστημάτων ελέγχου πυρός των Rafale, JAS-39C/D, μαχητικών Typhoon και, στο μέλλον, F-35A/B.

Ωστόσο, ο επαναπρογραμματισμός τους και ανταλλαγής δεδομένων, μπορεί να εξασφαλίσει την ενσωμάτωση αυτών των πυραύλων στα πυρομαχικά  του Mirage-2000D σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των πυραύλων Meteor είναι η διατήρηση των χαρακτηριστικών υψηλής ταχύτητας, ενέργειας και απόδοσης πτήσης ακόμη και στην μακρινή ζώνη της ακτίνας καταστροφής σε απόσταση έως και 160 km.

Υπενθυμίζουμε ότι, οι πύραυλοι AIM-120D με κλασικούς πυραύλους στερεού καυσίμου διπλής λειτουργίας δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες. Σε απόσταση περίπου 140 - 150 km, η ταχύτητα των πυραύλων AIM-120D συχνά μειώνεται στα 1500 - 1350 km/h, κάτι που δεν είναι πλέον αρκετό για ενεργειακούς ελιγμούς κατά την αναχαίτιση στόχων. Για τα Meteors, σε απόσταση 150 - 160 km από το σημείο εκτόξευσης, η ταχύτητα μπορεί να είναι 2500 - 3200 km/h.

Έτσι, η εμφάνιση του Mirage-2000D σε μονάδες μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, θα μπορούσε να γίνει σοβαρή απειλή όχι μόνο για τα επιθετικά αεροσκάφη Su-25SM/3 που λειτουργούν κοντά στη γραμμή επαφής χωρίς κοντινή συνοδεία ή περιπολία από  Su-35S , Su-30SM  ή MiG-31BM, αλλά και για τα ίδια τα Su-35S σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να εντοπίσουν έγκαιρα το ( με απενεργοποιημένο το ραντάρ) Mirage-2000D και να το αναχαιτίσουν με  τους  πυραύλους εναέριας μάχης. R-37M.

Μόνο η έγκαιρη χρήση πυραύλων R-37M με αποτελεσματική εμβέλεια αναχαίτισης 230 km,  θα μπορέσει να σταματήσει τις απειλές που προέρχονται τόσο από τα γαλλικά Mirage-2000D και σουηδικά JAS-39C/D, καθώς και από τα Ολλανδικά, Δανικά και τα νορβηγικά F-16A/B.

 

 

 

Tags
Back to top button