Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Συνέδριο για την Αγιά Σοφιά με...άρωμα ρωσικής προπαγάνδας και επίθεση κατά Βαρθολομαίου

Στις 24 Ιουλίου, η πρωτεύουσα του Λιβάνου, η Βηρυτός, φιλοξένησε ένα φόρουμ αλληλεγγύης με θέμα «Η Αγία Σοφία - ένα σύμβολο της παγκόσμιας κληρονομιάς». Η συνάντηση διοργανώθηκε από τη δημόσια ένωση του Λιβάνου "Likaa Orthodox" ("Ορθόδοξη συνάντηση").

Ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος (Vasiltsev), επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βηρυτό, μίλησε στο φόρουμ και ανακοίνωσε την δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με την απόφαση των τουρκικών αρχών να αναθεωρήσουν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και επίσης κατέστησε σαφές σε εκείνους που ήταν παρόντες πως η κοινότητα της Ρωσικής Εκκλησίας στο Λίβανο προσεύχεται για την επιστροφή του πρώην καθεστώτος της για την Αγία Σοφία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ορθόδοξου Συνδέσμου Likaa Munir Abu Fadel τόνισε την επιθυμία των συμμετεχόντων στη συνάντηση να αναπτύξουν μια ενοποιημένη θέση σχετικά με την κατάσταση γύρω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθύμισε την ιστορία του κοινού χριστιανικού ιερού που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τονίζοντας: «Σήμερα ρωτώ τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τι τον ώθησε να κάνει αυτό το βήμα και ποια είναι η προοπτική του; Αυτή η απόφαση δεν οδηγεί τον κόσμο σε διχασμό; " “Απευθύνω επίσης έκκληση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης και ρωτώ: τι έχετε επιτύχει αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες διάσπασης άλλων Εκκλησιών και υπονομεύοντας την ακεραιότητα της Ορθοδοξίας; Ποιος στέκεται δίπλα σας σήμερα όταν ο καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης αλλάζει; Τωρα τι θα κανεις;" είπε ο Abu Fadel.

Ο επικεφαλής της "Likaa Orthodox"εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση που έλαβαν οι υψηλότερες θρησκευτικές αρχές στη Δύση και την Ανατολή ως προς την απόφαση των τουρκικών αρχών, και πρώτα απ 'όλα, σχετικά με "τους δύο πυλώνες της συνάντησης στην Αβάνα, τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Πατριάρχη Κύριλλο ", καθώς και ορισμένα κράτη. Βέβαια ξέχασαν να αναφέρουν την στάση του Κρεμλίνου!

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Τύρου και ο Σιδώνος Ηλίας (Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας), καθώς και εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Συρορθοδόξων, της Αγγλικανικής Κοινότητας Issa Diyab, των Μαρωνιτών και των Κοπτών. Στο φόρουμ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του κοινοβουλίου του Λιβάνου, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της χώρας και δημόσιες προσωπικότητες.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση κάλεσαν την Άγκυρα να εγκαταλείψει την απόφαση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, καθώς, όπως σημειώνεται στο τελικό ψήφισμα, "αυτό το βήμα οδηγεί σε υποκίνηση διαθρησκευτικής και διαπολιτισμικής αντιπαράθεσης" και δημιουργεί επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τύχη διαφόρων ιερών για θρησκείες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Tags
Back to top button