Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημείο καμπής για τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ: Στα δύο οι 87, τι θέλουν Πολάκης – Κασσελάκης

Σημείο καμπής για την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο εξής αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα αναμένεται να προσέλθουν στις 11 το πρωί με περισσή καχυποψία για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας.

Απών από τη διαδικασία, ο έκπτωτος Πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης αναμένει την ετυμηγορία του σώματος και μαζί όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες, ενώ οι «Κασσελίστας» φέρονται προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να επιμείνουν σε περαιτέρω κριτήρια συμμετοχής των υποψηφίων Προέδρων στην προεκλογική κούρσα. Μοναδικό σημείο επαφής τους με τους υπόλοιπους διεκδικητές της Κουμουνδούρου αποτελεί το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών, καθώς η πλευρά Κασσελάκη φέρεται να συμμερίζεται την αγωνία του υποψήφιου Προέδρου, Παύλου Πολάκη για «γρήγορες διαδικασίες». Ειδικότερα, παρουσιάζοντας έξι θέσεις για την «επανεκκίνηση του κόμματος», ο κ. Πολάκης πρότεινε μια πιο σύντομη διαδρομή για τους φιναλίστ των εσωκομματικών εκλογών, δηλαδή:

1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων

2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο

3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

«Έξω από τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα που οδηγούν ακόμα και βουλευτές της ΝΔ να αντιπολιτεύονται. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, η χωρίς σοβαρό λόγο χρονική παράταση μιας περιόδου ακραίας εσωστρέφειας, αποτελεί το καλύτερο δώρο για τον αντίπαλο» μεταδίδουν από το περιβάλλον του κ. Πολάκη, μολονότι η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή τοποθετεί τα πράγματα λίγο πιο πίσω, με το Συνέδριο να πραγματοποιείται στις 1-3 Νοεμβρίου και τους δυο γύρους της προεδρικής εκλογής στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Οριστική η υποψηφιότητα Φάμελλου - Γεροβασίλη στον ΣΥΡΙΖΑ- «Ο Κασσελάκης δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία» (Βίντεο)


Και αν στις ημερομηνίες ο Παύλος Πολάκης συμβαδίζει με τον Στέφανο Κασσελάκη, σαφείς αποστάσεις κρατά στο θέμα των συνέδρων, καθώς πάγια θέση του είναι πως οι σύνεδροι θα πρέπει να εκλεγούν εξαρχής, όπως φέρονται να επιθυμούν τόσο ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς, αλλά και οι «87».

Τι συζητούν οι 87

Οι τελευταίοι συνεδρίαζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε φορτισμένο κλίμα, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική στάση τους στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στην υποψηφιότητα Φάμελλου. Μέχρι χθες το βράδυ, άλλωστε, τίποτα δεν είχε «κλειδώσει» λόγω των ισχυρών ενστάσεων που εγείρονται από ένα μέρος της «φρουράς Τσίπρα» απέναντι στο πρόσωπο του κ. Φάμελλου, ακόμη και αν ο πρώην Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων έναντι του Στέφανου Κασσελάκη. Η πολύμηνη παραμονή του κ. Φάμελλου στο πλευρό του κ. Κασσελάκη, ωστόσο, ως επικεφαλής της ΚΟ, αλλά και η αποστασιοποίησή του όλο αυτό το διάστημα απέναντι στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις φαίνεται να έχουν προβληματίσει ορισμένους από τους «87» απέναντι στη δημόσια στήριξη της υποψηφιότητάς του. Στον αντίποδα, πιο θερμοί απέναντι στην υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου εμφανίζονται εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος, όπως έπραξε χθες ο Χρήστος Γιαννούλης, αν και δεν αποκλείεται κάποιοι να τείνουν χείρα φιλίας στο δεύτερο γύρο στον Παύλο Πολάκη.

Παράλληλα, σημείο τριβής στους κόλπους των «87» αποτελεί και η υποχώρησή τους στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφορικά με την εισαγωγή κριτηρίων συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές, αν και αρχικά είχαν υποστηρίξει όρους και προϋποθέσεις, όπως η κατάθεση του Πόθεν Έσχες στο κόμμα από τους ενδιαφερόμενους με την ηγεσία. Στο πλαίσιο αυτό, ως ασύμβατη με την αξιοκρατία και τη διαφάνεια αντιλαμβάνονται στελέχη των «87» την αλλαγή γραμμής πλεύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, με τον πρώην Υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη να φέρεται αποφασισμένος να θέσει θέμα κριτηρίων ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ο ίδιος τόνισε χθες πως ««όταν έχει μείνει 7% στον ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να προηγείται ο Κασσελάκης», προαναγγέλλοντας την αποχώρησή του σε περίπτωση επανεκλογής του πρώην Προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, για τη «φρουρά Τσίπρα» η αποστροφή περί τήρησης του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος στην σημερινή εισήγηση συνιστά μια πρώτη «δικλείδα ασφαλείας». Όπως ανέφερε χθες η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη «όποιος θέλει να ηγηθεί ενός σύγχρονου αριστερού πολιτικού κόμματος οφείλει να σέβεται τις αρχές, τις αξίες και το καταστατικό του κόμματος αυτού», ενώ «κόκκινη γραμμή» συνιστά η ευλαβική τήρησή του και για τον Πρόεδρο της ΚΟ, Νίκο Παππά.

Κρίσιμες αλλαγές στο καταστατικό και πολιτικό πλαίσιο θέλει ο Παππάς

«Κρίσιμες αλλαγές στο καταστατικό, πολιτικό πλαίσιο και όχι απλά εκλογή Προέδρου» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν συνεργάτες του κ. Παππά όλο το τελευταίο διάστημα, με τον ίδιο να θεωρεί πως «αν κάνουμε απλώς μια προεδρική εκλογή χωρίς να συζητήσουμε και να αποφανθούμε επί του καταστατικού είναι σαν να δίνουμε λευκή επιταγή», θέλοντας να περιγράψει πως αν καταστρατηγηθεί το Καταστατικό με το να μην συζητηθεί εκτενώς στο επικείμενο Συνέδριο, τότε ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα μπορεί να εισάγει το δικό του Καταστατικό, δηλαδή τους δικούς του, προσωποπαγείς κανόνες, συγκεντρώνοντας αποφασιστικές αρμοδιότητες χωρίς κανενός είδους λογοδοσία.

Με αυτά τα δεδομένα, από τη Δευτέρα και μετά εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν ανοιχτά για τις υποψηφιότητές τους τόσο ο έκπτωτος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, όσο και οι Όλγα Γεροβασίλη και Σωκράτης Φάμελλος, ενώ αδυνατίζει το σενάριο υποψηφιότητας για την Προεδρία του Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος είναι απορροφημένος στις νέες του εξωστρεφείς κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, στις Βρυξέλλες.

Tags
Back to top button