Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Σήμερα τον ακριβοπληρώνουμε αλλά κάποτε ο αστακός ήταν η «πρωτεϊνη των φτωχών»

Λίγοι γνωρίζουν πως ο αστακός, αυτό το καρκινοειδές της συνομοταξίας των μαλακοστράκων, πριν από πολλά-πολλά χρόνια ήταν ένα ταπεινό φαγητό με το οποίο τρέφονταν οι φτωχότερες τάξεις της κοινωνίας -υπήρξε κατά κάποιο τρόπο η πρωτεϊνη των φτωχών.

Στις ακτές της Αμερικής μάλιστα υπήρχε τόσο μεγάλη αφθονία αστακών που οι αυτόχθονες τους χρησιμοποιούσαν για δόλωμα ή ακόμα και για λίπασμα. Αργότερα οι αστακοί σερβίρονταν στους φυλακισμένους και τους σκλάβους και δεν ήταν πριν την έλευση του σιδηροδρόμου, στα μέσα του 1800, που ξεκίνησαν να σερβίρονται στα βαγόνια και να αποκτούν φανατικούς οπαδούς.

Αυτή η αύξηση της δημοφιλίας του ήταν που έκανε τους αστακούς πιο δυσεύρετους, λόγω του ότι μειώνονταν οι πληθυσμοί τους στις θάλασσες, και κάπως έτσι η τιμή τους ξεκίνησε να εκτινάσσεται στα ύψη. Ο αστακός συνδέθηκε με το γκουρμέ φαγητό και έγινε σύμβολο του πλούτου και καλής ζωής.

Σήμερα το ψάρεμα των αστακών δεν είναι εύκολη υπόθεση και επιπλέον υπάρχει μεγάλο κόστος στην μεταφορά τους διότι πωλούνται ζωντανοί.

 

Tags
Back to top button