Στην προκλητική της συμπεριφορά εμμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορτνάνα Σιλιάνοφσκα, που όχι μόνο υποστηρίζει ότι η ίδια σεβάστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν στην ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», αλλά κατηγορεί και την Ελλάδα για αθέτηση του περιεχομένου της.
Απαντώντας σε δημοσιογράφους, η Σιλιάνοφσκα υποστήριξε ότι δεν παραβίασε τη συμφωνία στην ορκωμοσία της, στις 12 Μαΐου, επικαλούμενη εκ νέου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τον αυτοπροσδιορισμό. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι το κείμενο του όρκου που υπέγραψε φέρει τη συνταγματική ονομασία της χώρας, που είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Τον χαβά της η Σιλιάνοφσκα: Συναντήθηκε με τον Πάπα και τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων
«Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν βλέπω ότι παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου και στην ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στα έγγραφα και στην επικοινωνία θα χρησιμοποιείται η ονομασία που προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε δεν βλέπω εδώ ότι αυτό αποτελεί παραβίαση. Εγώ ούτε έσχισα τη νενομισμένη διαβεβαίωση ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα ούτε είπα ότι θα καταγγείλω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλο το ότι επέκρινα τη Συμφωνία των Πρεσπών, λόγω της διαδικασίας υιοθέτησής της, λόγω της μη συμφωνίας της με την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο αυτή αποτελεί νομικό γεγονός, αποτελεί πραγματικότητα και εγώ θα την σεβαστώ» ανέφερε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Πετά το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά
Ερωτηθείσα για το εάν η συμπεριφορά της θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα είπε ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί στην ελληνική πλευρά. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα της άλλαξε ακόμη και τα έγγραφα για εσωτερική χρήση και επικαλέσθηκε διάταξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με την οποία αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια, μετά τη θέση της σε ισχύ, αλλά και μετά το άνοιγμα του πρώτου ενταξιακού κεφαλαίου με την ΕΕ.
«Δεν θα μπορούσα να απαντήσω εγώ, διότι πιθανότατα οι Έλληνες εκπρόσωποι θα μπορούσαν να απαντήσουν καλύτερα. Ακούω ενίοτε και κάποιες προειδοποιήσεις και απειλές, αλλά εγώ λέω ότι είναι αλήθεια ότι στο Διεθνές Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι Συμφωνίες, αλλά νομίζω ότι πάντοτε, όταν ζητάμε από τον άλλον να πράξει κάτι, είναι φυσικό, στο πλαίσιο μίας λογικής “win-win”, να διερωτηθούμε τί έχουμε πράξει εμείς. Νομίζω πως όλοι όσοι πήγαν στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι το όνομα που από εμάς ζητούν να σεβαστούμε, αυτοί δεν το επιδεικνύουν πουθενά. Συνεχίζει να υπάρχει Σκόπια, και μάλιστα σε πολλά σημεία υπάρχει και το ακρωνύμιο (σ.σ ΠΓΔΜ-FYROM). Να μην αναφερθώ στα Μνημόνια» ανέφερε ακόμη η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.