Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Shibam: Το «Μανχάταν της ερήμου» (φωτό, βίντεο)

Η πόλη Shibam βρίσκεται στην Υεμένη και αποτελεί την “αρχαιότερη πόλη με ουρανοξύστες στον κόσμο”, που συχνά αποκαλείται και ως “Μανχάταν της ερήμου”, ενώ συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οφείλει την παγκόσμια φήμη του στην πρωτότυπη αρχιτεκτονική των σπιτιών του, τα οποία είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από λάσπη, ενώ η πόλη είναι ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα παραδείγματα αστικού σχεδιασμού με βάση την αρχή της κατακόρυφης δόμησης.

Πιο συγκεκριμένα, το Shibam διαθέτει μερικά από τα ψηλότερα κτίρια από λάσπη στον κόσμο, κάποια από τα οποία ξεπερνούν τα 30 μέτρα ύψος, αποτελώντας εν ολίγοις τις παλιότερες “πολυκατοικίες” του κόσμου, αφού έχουν κατασκευαστεί από το 16ο αιώνα!

Ο μέσος όρος των ορόφων στα κτίρια είναι πέντε, ενώ το ψηλότερο έχει 8 ορόφους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της πόλης έγινε με σκοπό να προστατευτούν οι κάτοικοι όσο το δυνατόν περισσότερο από τις επιδρομές των Βεδουίνων.

Τα περισσότερα κτίρια έχουν ανακατασκευαστεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων, καθώς η βροχή διαβρώνει τους τοίχους, οι οποίοι πρέπει να διατηρούνται συστηματικά με εφαρμογή φρέσκων στρωμάτων λάσπης.

Ολόκληρη η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο της Υεμένης, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που παραμένει έκπληκτος από την κατασκευή. Γιατί η πρώτη εντύπωση όλων είναι ότι βρίσκονται σε μια μεγαλούπολη που φτιάχτηκε από άμμο στο κέντρο της ερήμου…

Tags
Back to top button