
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
Η διαρροή από το Wikileaks απόρρητων εγγράφων της CIA των ΗΠΑ που αφορούν σε μεθόδους και εργαλεία που χρησιμοποιεί για να μπορεί να παρακολουθεί κυριολεκτικά όλες τις "έξυπνες" συσκευές στον πλανήτη.
Σε ανακοίνωσή του μέσω Facebook, ο δημιουργός του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνς ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός θα έλθει σε επαφή με εταιρείες τεχνολογίας, προκειμένου να τους δώσει αποκλειστική πρόσβαση στα εργαλεία που η CIA χρησιμοποιεί για να χακάρει κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και άλλες "έξυπνες" συσκευές.
Όπως εξήγησε ο Ασάνζ, στόχος του Wikileaks είναι οι επιχειρήσεις να βρουν τα αδύναμα σημεία στο λογισμικό των συσκευών τους και να τα ενισχύσουν, προκειμένου να αποτρέψουν μυστικές υπηρεσίες από το να μπορούν εύκολα να παρακολουθούν τους χρήστες τους.
Παράλληλα, ο Ασάνζ κατηγόρησε τη CIA για «καταστροφική ανικανότητα» επειδή είχε αποθηκεύσει ευαίσθητα δεδομένα σε ένα και μοναδικό «σημείο». «Είναι μια πράξη καταστροφικής ανικανότητας να δημιουργείς ένα τέτοιο οπλοστάσιο και να το φυλάς στο ίδιο μέρος», είπε ο Ασάνζ
«Είναι αδύνατον να διατηρήσει κανείς τον έλεγχο των όπλων κυβερνοκατασκοπείας. Αν τα κατασκευάσετε, θα καταλήξετε να τα χάσετε», πρόσθεσε ο ιδρυτής του Wikileaks, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει «πολλές περισσότερες πληροφορίες» για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η CIA.
Στις αρχές της εβδομάδας ο ιστότοπος WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα όπου περιγράφονται τα μυστικά όπλα της CIA, αλλά και αποσπάσματα του κώδικα των εργαλείων λογισμικού. Δεν αποκάλυψε όμως τα πλήρη προγράμματα που απαιτούνται για να πραγματοποιήσει κανείς παρακολουθήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων συνδεδεμένων στο διαδίκτυο. Ο Ασάνζ διαβεβαίωσε ότι θα «συνεργαστεί» με τους κατασκευαστές λογισμικού και ηλεκτρονικών συσκευών.
Τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στο WikiLeaks δείχνουν ότι η CIA είχε αναπτύξει περισσότερα από χίλια κακόβουλα προγράμματα, ιούς, και άλλο λογισμικό παρακολουθήσεων. Τα προγράμματα αυτά έβαζαν στο στόχαστρο τα iPhone, συσκευές με το λειτουργικό Android, Windows της Microsoft αλλά και τις τηλεοράσεις Samsung που μετατρέπονταν σε συσκευές παρακολούθησης εν αγνοία του χρήστη τους.