Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΣΕΒ: 10 προτάσεις για την βιομηχανική αναγέννηση της χώρας - Επιστολή σε Α.Τσίπρα

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκ μέρους 20 κλαδικών και βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας, απέστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας, με την οποία προτείνει 10 μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η βιομηχανία, ώστε να συμβάλλει στο ΑΕΠ κατά 12% έναντι 8,8%.

Με την επιστολή υποβάλλεται στον πρωθυπουργό η Κοινή Διακήρυξη του βιομηχανικού κόσμου της Ευρώπης, με την οποία καλούνται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να θέσουν τη βιομηχανία στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επιστολή, ο κ. Φέσσας επισημαίνει ότι «η επιδίωξη υιοθέτησης μιας φιλόδοξης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία υπογραμμίζει την ανάγκη να συμφωνήσουμε και εμείς ως χώρα σε μια ανάλογη εθνική στρατηγική. Μετά από χρόνια αποβιομηχάνισης, έχει έρθει η ώρα να διασφαλίσουμε ταχύτερη ανάκαμψη, βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία, που θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ 12% έναντι 8,8% σήμερα. «Μία βιομηχανία που θα δημιουργεί και θα διατηρεί ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνική ευημερία», όπως αναφέρεται.

Το κείμενο της κοινής διακήρυξης φέρει συνολικά τις υπογραφές 136 πανευρωπαϊκών και 395 εθνικών οργανώσεων, εκ των οποίων 30 από την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ σε ειδική έκδοσή του σχετικά με τη σημασία της μεταποίησης, «η παραγωγική βάση χρειάζεται προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί και για να ευημερήσει» και προσθέτει:

«Στη σύγχρονη εποχή των ταχέων αλλαγών ένας συνεχής και εποικοδομητικός διάλογος είναι προϋπόθεση ώστε μια χώρα να αποκτήσει και να διατηρήσει τις προϋποθέσεις αυτές. Φυσικά, υπάρχουν εξειδικεύσεις και χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική καθώς και μια σειρά στοχευμένων δράσεων για την προσέλκυση επενδύσεων. Όμως, στα πλαίσια του απαραίτητου δημοσίου διαλόγου από τις πάγιες προτάσεις του ΣΕΒ επιλέγονται και προβάλλονται εκ νέου, οι ακόλουθες:

1. 30% συνδυαστική μείωση φορολογίας σε επιχειρήσεις (φόρος κερδών και ασφαλιστικές εισφορές).

2. Οριζόντια επενδυτικά κίνητρα (υπερ-αποσβέσεις ή/και επιταχυνόμενες αποσβέσεις), ειδικά για τεχνολογικό εξοπλισμό και γραμμές παραγωγής για τις ανάγκες του Industry 4.0 και ενσωμάτωσης καινοτομίας.

3. Σημαντική μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

4. Απλοποίηση αδειοδότησης (ειδικά της περιβαλλοντικής) αλλά και κατάργηση αδειοδοτήσεων βάση όχλησης.

5. Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης μέσα από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών αλλά και κατάρτιση των δικαστών σε οικονομικά και επενδυτικά θέματα.

6. Ταχεία αναδιάρθρωση σύμφωνα με το Μοντέλο Στόχου (Target model) και θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την εφαρμογή νέας δομής, περιλαμβανομένης της δυνατότητας διμερών συμφωνιών και εισαγωγών ενέργειας.

7. Ολοκλήρωση εγχωρίων και διεθνών συνδέσεων (π.χ.: νησιά Αιγαίου, Κρήτη, Ιταλία). Ανταγωνιστικό κόστος με μείωση επιβαρύνσεων στη βιομηχανία, ενδεικτικά κατάργηση διάκρισης Μέσης Τάσης (Euro5 /MWH) και διαμόρφωση ΕΦΚ στο επίπεδο Υψηλής Τάσης (Euro2,5/MWH), τέλη δικτύων κ.λπ.

8. Πλήρως λειτουργικό και συνεκτικό, προ-πτωχευτικό και πτωχευτικό πλαίσιο, για την υπέρβαση της αρνητικής κληρονομιάς της κρίσης.

9. Αναμόρφωση κρατικών ενισχύσεων (ΕΣΠΑ και αναπτυξιακοί νόμοι) ώστε να δίδονται βάσει κριτηρίων απόδοσης και παραγωγικής μεγέθυνσης και όχι βάσει δαπανών.

10. Οι δεξιότητες προσωπικού προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης»

Tags
Back to top button