Έχετε ποτέ την αίσθηση ότι κάποιος ή κάποιοι παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας στα social media; Ότι ενδεχομένως φίλοι σας, ενδεχομένως, όμως, και άγνωστοι ελέγχουν τι ανεβάζετε στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, ακόμα και στο LinkedIn, χωρίς ωστόσο να σχολιάζουν ή να κάνουν likes;
Τα ίδια τα social media κάνουν δύσκολο να διαπιστώσετε αν υπάρχουν τέτοιοι χρήστες, ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να ανακαλύψετε αν κάποια από τις επαφές σας ελέγχει τι κάνετε. Οι τρόποι αυτοί διαφέρουν από μέσο σε μέσο, με κάποια να είναι πιο δύσκολο να αποκαλυφθούν από άλλα.
Facebook: αντί να καταφεύγετε σε εφαρμογές που υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν ποιος βλέπει το προφίλ σας, αλλά συνήθως απλώς σας κλέβουν κλικς ή και στοιχεία, μπορείτε να μπείτε στο Facebook Stories, όπου υπάρχει κατάλογος που μόνο εσείς μπορείτε να δείτε για το ποιοι τις κλίκαραν. Εκεί θα διαπιστώσετε ποια άτομα δεν είναι μεν φίλοι σας αλλά παρακολουθούν τη σελίδα σας στο Facebook, ακόμα και μέσω άλλων φίλων σας.
Twitter: εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και μόνο μέσα από τα Analytics του Twitter μπορείτε να βρείτε στοιχεία για το ποιος διαβάζει τα ποστ σας. Αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να βρείτε αν κάποιος είναι stalker.
Instagram: όπως με το Facebook, μέσω του Instagram Stories μπορείτε να δείτε ποιοι δεν σας ακολουθούν αλλά σας παρακολουθούν, αν και, αν ο λογαριασμός σας είναι δημόσιος, σημαίνει ότι ακόμα και μη φίλοι σας μπορούν να παρακολουθούν τα Instagram Stories σας, αν και θα διαπιστώσετε ποιοι έχουν… ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το προφίλ σας.
Snapchat: ό,τι ισχύει για το Facebook και το Instagram, ισχύει και για το Snapchat, που πρώτο εφάρμοσε τη λογική των stories, και, μάλιστα ειδοποιεί κι αν κάποιος έκανε screenshot του λογαριασμού σας.