Το πρόγραμμα του Μεταπτυχιακού στις Ισλαμικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Καζάν σχεδιάζεται να ανοίξει σε δύο στάδια
Πόσοι θυμούνται τον σάλο που είχε δημιουργηθεί προ ετών με το Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης; Τώρα ένα αντίστοιχο ζήτημα απασχολεί την Ρωσία αφού το πρόγραμμα "Ισλαμικές Σπουδές" με τη μελέτη της αραβικής γλώσσας θα εμφανιστεί στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Καζάν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εκπαιδευτικής επιτροπής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, π.Μαξίμ Κοζλόφ στο RIA Novosti .
«Το πρόγραμμα του Μεταπτυχιακού στις Ισλαμικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Καζάν σχεδιάζεται να ανοίξει σε δύο στάδια. Δεδομένου ότι μια πλήρης μελέτη της θρησκευτικής παράδοσης του Ισλάμ συνεπάγεται, φυσικά, γνώση της αραβικής γλώσσας, κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, το πρώτο έτος του προγράμματος θα αφιερωθεί κυρίως στη μελέτη αραβικών και αραβικών σπουδών υπό την ευρεία έννοια, και τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά χρόνια θα συνδεθούν με τη μελέτη της διδασκαλίας, των πηγών των παραδόσεων, του ιστορικού και του πολιτιστικού πλαισίου του Ισλάμ στον κόσμο και στη χώρα μας», δήλωσε ο Κοζλόφ.
Σημείωσε ότι η Σχολή του Καζάν συνδέθηκε ιστορικά με τη μελέτη της μη χριστιανικής θρησκευτικότητας, κι αυτή ήταν η ιδιαιτερότητά της ως ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Συγκεκριμένα, το Κοράνι δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα Ρωσικά το 1878 στη μετάφραση ενός καθηγητή της σχολής, του Γκόρντι Σαμπλούκοφ.
«Και εδώ μπορούμε να ξεχωρίσουμε, αφενός, μια επιστροφή στην παράδοση και, αφετέρου, μια απάντηση στις προκλήσεις της εποχής. Φυσικά, χρειαζόμαστε επαρκή, ήρεμη ακαδημαϊκή γνώση για το Ισλάμ », δήλωσε ο Κοζλόφ.