Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η Ρωσία θα ήταν απερίσκεπτη εάν ξεκινούσε στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία»

Θέση παίρνει η Άγκυρα μέσω νέων μηνυμάτων του Ταγίπ Ερντογάν για το ουκρανικό επιδεικνύοντας διπλωματική στάση, τη στιγμή που έχει αναπτύξει αμυντικές συμφωνίες τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

«Η Ρωσία θα ήταν απερίσκεπτη να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία θα έκανε ό,τι είναι απαραίτητο ως μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NTV, ο Ερντογάν δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας πρότασης να φιλοξενηθούν και οι δύο πλευρές με σκοπό να πρυτανεύσει η διπλωματία και να ανοίξει ο δρόμος για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης, προσθέτοντας ότι αναμένει απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για έναν συνολικό διάλογο που θα εξετάσει ορισμένες από τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, ενώ εξήγησε στη Μόσχα ότι ορισμένα αιτήματά της δεν είναι εύλογα.

Μόσχα, Κίεβο, Παρίσι και Βερολίνο δεσμεύονται στην εκεχειρία 

Σύμβουλοι των αρχηγών κρατών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη για συνομιλίες στο Παρίσι, επανέλαβαν σε κοινή ανακοίνωση τη δέσμευσή τους στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στις συμφωνίες του Μινσκ.

«Υποστηρίζουν άνευ όρων τη συμμόρφωση στην κατάπαυση του πυρός (...) ανεξάρτητα από τις διαφορές σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για την ουκρανική σύγκρουση Ντμίτρι Κόζακ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους υπό τη γαλλογερμανική διαμεσολάβηση σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο, έπειτα από τις «όχι απλές» συνομιλίες σήμερα στο Παρίσι.

«Παρά τις διαφορές στην ανάγνωση, η εκεχειρία πρέπει να συνεχιστεί, η κατάπαυση του πυρός πρέπει να διατηρηθεί» μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε ο Κόζακ στο τέλος της συνάντησης των εκπροσώπων των αρχηγών κρατών των τεσσάρων χωρών στο Ελιζέ.

Οι εκκλήσεις της Δύσης προς τη Ρωσία για αποκλιμάκωση ζητώντας της να σταματήσει τις κινήσεις στρατευμάτων στο δικό της έδαφος, δεν έχουν νόημα. Η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να ακυρώσει τον νόμο που επιτρέπει ξένες στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της, πρόσθεσε ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να ασκήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο οι αυτονομιστές εκπληρώνουν το δικό τους καθήκον. Οι Δυτικές στρατιωτικές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Ουκρανίας, τόνισε ο Κόζακ.

«Όλοι συμφωνούν ότι το "σχήμα της Νορμανδίας" δεν μπορεί να προχωρήσει έως ότου όλα να μοιραστούν την ίδια ερμηνεία του τί πραγματικά σημαίνει η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ρώσος απεσταλμένος.

Παράλληλα, ο Αντρίι Γέρμακ, κορυφαίος Ουκρανός διαπραγματευτής, δήλωσε ότι οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις στο Παρίσι έδειξαν ότι αναβίωσαν οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής διευθέτησης για την ανατολική Ουκρανία.

Ο Γέρμακ, επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι όλα τα μέρη έδειξαν προθυμία να εργαστούν για την επίλυση των υφιστάμενων διαφωνιών και θα συναντηθούν στο Βερολίνο σε δύο εβδομάδες.

«Η Ουκρανία χρειάζεται τα φονικά όπλα, όμως δεν κρίνουμε τη στάση των χωρών του ΝΑΤΟ»

Ακολουθώντας διπλωματικές ισορροπίες και με βάση τις διαφορετικές φωνές που διαμορφώνονται εντός της Ευρώπης, το Λονδίνο χαράσσει πολιτική για το ουκρανικό.

Η Βρετανία δεν κρίνει χώρες που έχουν επιλέξει να μην προμηθεύσουν την Ουκρανία με φονικά όπλα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Oυάλας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, εάν αισθάνεται ότι η Γερμανία κάνει αρκετά για να αποτρέψει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ουάλας απάντησε: «το πλεονέκτημα του να είσαι στο ΝΑΤΟ είναι ότι υπάρχουν 30 σύμμαχοι, συνεπώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία με τον δικό μας τρόπο».

«Προφανώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαμορφώσει την άποψη ότι η βοήθεια με θανατηφόρο υλικό που έχει αμυντικό τακτικό χαρακτήρα είναι κάτι που χρειάζονται οι Ουκρανοί. Αλλά εμείς δεν κρίνουμε άλλες χώρες», σημείωσε.

Tags
Back to top button