
Σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός διατηρεί το πάνω χέρι κατά μήκος ολόκληρου του μετώπου. Από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου φέτος οι δυνάμεις της Μόσχας λέγεται πως καταλάμβαναν 23,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικά εδάφους ημερησίως κατά μέσο όρο.
Στην δυτική όχθη του ποταμού Οσκόλ στην βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου οι στρατιώτες της Μόσχας κατέλαβαν νέες θέσεις, δημιουργώντας παράλληλα προγεφύρωμα κοντά στον οικισμό Οτράντνογιε (Otradnoye).
Προέλαση σημειώθηκε επίσης στην κατεύθυνση της ουκρανικής στρατηγικής πόλης Κονσταντίνοβκα στην ανατολική περιφέρεια του Ντονιέτσκ, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει σχεδόν εξοντώσει την μεγάλη ομάδα ουκρανικών δυνάμεων που είχαν περικυκλωθεί και εγκλωβιστεί στο Τορέτσκ. Από τους 800 στρατιώτες που βρίσκονταν παγιδευμένοι εκεί, πλέον μόνο οι 80 έχουν μείνει ζωντανοί.
Σάλο προκάλεσε στην Ρωσία το χθεσινό ουκρανικό πλήγμα έναντι της πόλης Νοβοροσίσκ, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Το πλήγμα σημειώθηκε κατά την διάρκεια της ημέρας και χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική ενέργεια» από αρκετά ρωσικά μέσα επειδή τα drones του Κιέβου στόχευσαν το κέντρο της πόλης. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης άμαχοι έχασαν την ζωή τους. Ρώσοι στρατιωτικοί σχολιαστές προειδοποιούν το Κίεβο πως η Μόσχα θα πάρει σύντομα εκδίκηση για αυτήν την επίθεση.
Το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανέφερε επίσης πως κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν 1.495 στρατιώτες και αξιωματικούς στο πεδίο της μάχης.
Εξελίξεις από το Πεδίο
Στην βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εκτόξευσαν από αεροσκάφη τους πυραύλους τύπου Kh-38ML έναντι του διοικητηρίου της 92ης Μεμονωμένης Ταξιαρχίας Εφόδου του ουκρανικού στρατού στην πόλη Λίπτσι. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης λέγεται πως εξουδετερώθηκε άγνωστος αριθμός Ουκρανών χειριστών drones.
Οι σφοδρές μάχες εντός της στρατηγικής πόλης του Κουπιάνσκ συνεχίζονται αμείωτα, με τους Ρώσους να καταλαμβάνουν 115 νέα κτήρια μόνο εχθές.
Στην κατεύθυνση του Κρασνολιμάν στο Ντονιέτσκ, οι στρατιώτες της ρωσικής ομάδας στρατευμάτων Δύση λέγεται πως ολοκλήρωσαν την κατάληψη του χωριού Κιρόβσκ (ή Ζαρέτσνογιε για τους Ουκρανούς). Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η εξόντωση των εναπομεινάντων στρατιωτών της 73ης Μεμονωμένης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού.
Και τέλος, στην κατεύθυνση της πόλης Κονσταντίνοβκα οι δυνάμεις της Μόσχας λέγεται πως εδραίωσαν την θέση τους στα ανατολικά περίχωρα του οικισμού, πλησιάζοντας το κέντρο του κατά 400 μέτρα.