Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Rapid Test: Οσμή νέου σκανδάλου με «θολές» διαδικασίες ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την προμήθεια από την κυβέρνηση 3 εκατομμυρίων Rapid Tests της Abbott Panbio,(τεστ αντιγόνου) για 15 εκατομμύρια ευρώ, μέσω κατεπείγοντων διαγωνισμών τους οποίους κέρδισε ανάδοχος εταιρία από την Κύπρο. Μάλιστα οι διαγωνισμοί δεν δημοσιεύτηκαν στη «Διαύγεια», ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για φωτογραφικές διαδικασίες. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι η προμήθεια αυτή των rapid test συνδυάζεται με την κατακόρυφη μείωση των πολύ πιο αξιόπιστων μοριακών τεστ. 

Όπως αποκαλύπτει η Εφ.Συν., το  Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων) που έχει την ευθύνη για την εισαγωγή των φαρμάκων στην χώρα, έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους δύο μήνες 3 διαγωνισμούς για για 200.000 , 800.000 και 2.000.000(!) γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid tests) ανίχνευσης του Covid-19, με συνολική αξία 15.000.000 εκατομμύρια ευρώ.

Οι διαγωνισμοί αυτοί δεν αναρτήθηκαν στη Διαύγεια παρά μόνο στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου και οι διακηρύξεις δεν προβλέπουν τη δυνατότητα διευκρινιστικής ερώτησης ή ένστασης.

Όλες οι προμήθειες έγιναν μέσω της κυπριακής εταιρίας For Health Α.Ε. η οποία ανέλαβε στην Ελλάδα τη διάθεση του Rapid Test της Abbott Panbio και η οποία έχει νόμιμο εκπρόσωπο και διευθύνοντα σύμβουλο, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens. Μάλιστα όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχει στην Ελλάδα η...  θυγατρική της πολυεθνικής που παράγει τα τεστ, Abbot Hellas. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν όλες οι δυτικές χώρες προμηθεύτηκαν τα τεστ απευθείας από την Abbot, όπως άλλωστε είναι και το λογικό.

Επιπλέον ο διαγωνισμός της μεγάλη προμήθειας των 2.000.000  Rapid Test έγινε με διορία... 1,5 μέρας και περιελάβανε την παντελώς «κουφή» διάταξη τα Rapid Test που θα επιλεγούν να είναι καταγεγραμμένα στη λίστα του ΠΟΥ, τη στιγμή που ακόμα και σύμφωνα με τον ΠΟΥ η λίστα είναι εντελώς ενδεικτική και περιλαμβάνει μόνο... δύο προϊόντα, ένα εκ των οποίων είναι... το τεστ της Abbot.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των διαγωνισμών, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι πως τα rapid test της Abbot που προμηθεύτηκε η κυβέρνηση έχουν ποσοστό επιτυχίας 80% σε συμπτωματικούς φορείς του ιού, δηλαδή 1 στους 5 συμπτωματικούς φορείς δεν τους πιάνουν και είναι γενικότερα πολύ πιο αναξιόπιστα από τα μοριακά τεστ τα οποία έχουν ποσοστό επιτυχίας άνω του 95% σε όλους τους φορείς. 

 για τεστ Abbot αναφέρει συγκεκριμένα πως «Λόγω της χαμηλότερης ευαισθησίας του Rapid Test της Abbot, εμείς συμπεραίνουμε ότι για τη διάγνωση σοβαρών ασθενειών και νοσηλευόμενων ασθενών, το PCR παραμένει η προτιμώμενη μέθοδος». 

Όμως, όπως βλέπουμε ταυτόχρονα με την κατακόρυφη αύξηση των rapid test (μωβ γραμμή), τα οποία οι Έλληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν με 15 εκατομμύρια, έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα πολύ πιο αξιόπιστα μοριακά τεστ (μπλε γραμμή). Πιο συγκεκριμένα ενώ στα μέσα Νοεμβρίου είχαμε φτάσει περίπου τα 25.000 μοριακά τεστ την ημέρα, τώρα είμαστε κοντά στα 16.000 την ημέρα! 

Με λίγα λόγια πλέον τα rapid test πάνε να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ παρόλο που δεν είναι αυτή δουλειά τους, αλλά να λειτουργούν επικουρικά. 

Την αντίθεση της με αυτή την πρακτική δήλωσε και το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων κα. Αθηνά Λινού, η οποία δήλωσε πως «την ανησυχεί η μείωση των αριθμών των μοριακών τεστ».

Τον τελευταίο καιρό στελέχη της κυβέρνησης μιλούν συνεχώς για τα Rapid Tests (τεστ αντιγόνου) , και δήλωσαν πως θα βάλουν στο κέντρο της στρατηγικής τους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μάλιστα στη χθεσινή ενημέρωση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε τα οποία περιλαμβάνει 12.000 δωρεάν τεστ ημερησίως στους πολίτες. 

Μάλιστα ένας από τους στόχους που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση είναι αυτός «Της ανίχνευσης της αντικειμενικής ασυμπτωματικής διασποράς». Όμως σύμφωνα με την έκθεση της Νορβηγικής κυβέρνησης για τα Rapid Test (τεστ αντιγόνου) της Αbbot, αυτά εντοπίζουν μόνο το 55% των ασυμπτωματικών φορέων. Με λίγα λόγια τα μαζικά τεστ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν θα εντοπίζουν 1 στους 2 ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. 

Έτσι αντιλαμβανόμαστε πως τα μοριακά τεστ παραμένουν τα πλέον αξιόπιστα και κεντρικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τα rapid test σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν. Όμως αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί την κυβέρνηση, καθώς όπως δήλωσε σήμερα ο Παναγίωτης Αρκουμανέας «στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα... rapid test» και ότι «χθες, ανακοινώσαμε ρεκόρ τεστ στην χώρα, 36.000».

Tags
Back to top button