Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

«Ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού» εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προβλέπει πως οι προοπτικές της Βρετανίας για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να επιδεινωθούν όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ολοκληρώσουν τις προβλέψεις τους σε δύο εβδομάδες, πλάθοντας μια δυσοίωνη εικόνα τόσο για τους μισθούς όσο και για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι πολιτικές εντάσεις για την Ουκρανία και ο κίνδυνος που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επίμονα υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δημιουργούν «πολύ μεγάλη ανησυχία» για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Μπέιλι στους νομοθέτες την Τετάρτη, ώρες αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι οι συνολικές τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν απροσδόκητα στο 5,4%, το υψηλότερο από τότε 1992.

Αναγνώρισε επίσης ότι οι αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις ενέχουν τον κίνδυνο το Ηνωμένο Βασίλειο να παρασυρθεί σε μια λεγόμενη σπείρα μισθών-τιμών, όπου οι μισθοί και οι τιμές συνεχίζουν να «κυνηγούν» ο ένας τον άλλον υψηλότερα. Λέγοντας από έναν βουλευτή ότι το κοινό δεν θα συγχωρούσε την BOE εάν αγνοούσε πόσο σοβαρές είχαν γίνει οι πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς, ο Μπέιλι είπε: «Μην νομίζετε ότι δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για σοβαρές πιέσεις. Είναι».

Η BOE αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στο 0,5% τον Φεβρουάριο για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, ενώ οι κενές θέσεις-ρεκόρ πιέζουν τους μισθούς, οι αμοιβές δεν αναμένεται να συμβαδίσουν με τις τιμές, προκαλώντας συμπίεση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Ο Μπέιλι είπε το ότι οι εταιρείες πρέπει να πληρώσουν για νέο προσωπικό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενικότερο πληθωρισμό των μισθών. «Αν αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι κάνουν σε γενικές γραμμές την ίδια δουλειά για διαφορετικά επίπεδα αμοιβής, ο κίνδυνος είναι αυτός που οδηγεί σε μια ανοδική μετατόπιση του πληθωρισμού».

Οι προσδοκίες της αγοράς για τις μελλοντικές τιμές του φυσικού αερίου έχουν μετατοπιστεί σημαντικά υψηλότερα από την τελευταία σειρά προβλέψεων της BOE τον Νοέμβριο, με τις τιμές τώρα να αναμένεται να παραμείνουν υψηλές μέχρι τα τέλη του 2023 – για ένα χρόνο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Ο Μπέιλι είπε ότι οι προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ σχετικά με τα ουκρανικά σύνορα. «Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή και σχετίζεται με το σημείο των παροδικών σοκ», είπε. «Αν πρόκειται να έχουμε μια πιο αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου, αυτό είναι μια πηγή ανησυχίας. Πρέπει να είμαι ειλικρινής.»

Πρόσθεσε ότι η κρίση κόστους ζωής που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά φέτος θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό από μόνη της μακροπρόθεσμα, μειώνοντας τη ζήτηση και προκαλώντας αύξηση της ανεργίας καθώς οι άνθρωποι έχουν λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν.

Tags
Back to top button