Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΡΑΕ: Χαμηλότερες από τις χρηματιστηριακές οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν οι τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

   Συγκεκριμένα η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 37,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο, 54,6 τον Οκτώβριο , 70,3 τον Νοέμβριο, 65,3 τον Δεκέμβριο και 98,3 τον Ιανουάριο.

   Την ίδια περίοδο οι τιμές στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια από τα επίπεδα κάτω από τα 10 Euro/MWh φυσικού αερίου στο τέλος του 2020, αυξήθηκαν στα 100 Euro/MWh μετά το φθινόπωρο του 2021 και έφθασαν τα 145 Euro/MWh στο τέλος του 2021.

   Οι εμπορικές συμφωνίες που επέτρεψαν τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς, ήταν η βάση στην οποία στηρίζεται η χορήγηση εκπτώσεων από την πλευρά της ΔΕΠΑ εμπορίας στους πελάτες της. Οι εκπτώσεις αυτές - πέρα από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια διαμορφώθηκαν σε 16% επί της χονδρικής τιμής για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο (εκτιμάται σε 11 και 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα) και 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Tags
Back to top button